Danas na godišnjicu smrti legendarnog direktora Stanislava Antića, predstavljena je knjiga koju je on pisao ali njen završetak i promociju nije doživio. Zato su njegova sjećanja u prepunoj dvorani Matice hrvatske doživjeli bivši SAS-ovci, obitelj te Zadrani koji mu ne prestaju iskazivati počast, zahvalnost i divljenje njegovom djelu i ostavštini.

Kada Stanislav Antić nije dobio ulicu ili trg, barem je dobio knjigu, kazao je urednik Nedjeljko Jusup. Jedan od direktora i osnivač Zaklade Adris koji je sufinancirao izdavanje knjige, Briševljanin Predrag Drago Grubić na kraju promocije je rekao da bi „bilo lipo da se održala u zgradi ili na trgu koji nosi Antićevo ime". Ova knjiga će služiti ljudskoj savjesti, kazao je Grubić.

Stanislav Antić je doživljavao nepravdu kao malo tko: otjeran iz Bagata pa iz SAS-a, prevarom poražen na izborima za gradonačelnika na kojima, kako je to kazao Josip Ećo Vlahović, htio vidjeti „je li ća napravio u životu". Građani su mu dali podršku. - Listu sam jedva sastavio jer su pustili glasine da su na njoj komunjare. Ovo je veliki dan za Zadar kojem nedostaje kohezivna sila, ljudi koji će služiti zajednici a ujedno bi trebala biti stimulacije za mlade, rekao je Vlahović, bivši predsjednik SO Zadar u vrijeme kada je SAS bio najveći i najpoznatiji firma u Jugoslaviji.

Njima će danas kao znanstvena fantastika biti informacija šega proizvodnje Aleksandra Brace Pantalona, kako su u od 15.30 sati do ponoći podijeljena 73 stana i nekoliko kredita za kuće radnicima SAS-a. Ali SAS nije bio mit - u SAS-u je trebalo zapeti i raditi kao za sebe, kazao je šef proizvodnje u tvornici koje više nema uz zaključak kako je Antić stvorio suvremeni Zadar.

U knjizi su prvi put objavljene sve donacije u ukupnoj vrijednosti od 150 milijune dolara, istaknuo je urednik Jusup, dodajući kako to danas daleko više vrijedi.
Jusup je ustvrdio i kako je zbog Antića još je uvijek na snazi zabrana vađenja prstaca. On se s tim bavio nakon što su ga pod ideološkom optužbom istjerali iz Bagata zbog čega su radnici  zbog toga  štrajkali. Kada je tadašnji ministar došao na njegov otok  Šepurine (čiji su predstavnici došli na promociju, op.a), pitali su ga kolika mu je plaća i rekli da Stane više zaradi u jednom danu od prstaca, ispričao je Jusup.

On je kazao kako je Stanislav Antić pokazao i svoj spisateljski dar a njegova kćerka Nives odradila je lavovski posao.

Antićev stil je kao i njegov govor, kratak, jasan i tvrd, kazao je Jusup dok je Vlahović istaknuo da nije imao suvišnih misli koje bi opteretile zaključak.

Stanislav Antić tek je 2016. dobio nagradu za životno djelo Grada Zadra u vrijeme gradonačelnika Božidara Kalmete. Tada je izrekao ključnu misao koja je glavna poruka na poleđini knjige: Nitko ne može biti sretan i bogat u siromašnom društvu!

Njeno izdavanje uz Adris, pomogli su Turisthotel, Brala trade, Bakmaz...