Opća bolnica Zadar objavila je natječaj procijenjen na 162 tisuće eura, bez PDV-a za solarnu elektranu s konstrukcijom montažom i naravno opremom. Rok za prijave je mjesec dana. Iz zadarske bolnice su početkom ovog mjeseca održali početnu konferenciju na kojoj je najavljeno trajanje projekta je od 15. lipnja 2022. do 15. studenog 2023. godine.

Polovicom prošle godine, ravnatelj Željko Čulina potpisao je ugovor s tadašnjim državnim tajnikom Šimom Erlićem, koji u Zadar nosi EU "grantove", pa tako i ovaj od 261 tisuću eura od čega je bespovratnih 222.149,95 €. Radi se o novcima iz programa mehanizma EGP-a u kojem su novce udružili Kraljevina Norveška, Kneževina Lihtenštajn i Island.

Solarna elektrana ukupne površine 1.111 m2, postavit će se na krov Poliklinike i proizvodit će 279.063 kWh struje godišnje. Autor idejnog rješenja i glavnog projekta je Ivan Mužić, dipl. ing elektrotehnike iz Rijeke, a konstrukcije Marko Sardelić, dipl. ing građevine iz Splita.

Bolnica je početkom studenog 2021. godine dobila suglasnost HEP-a da sunčanu elektranu može priključiti u sustav. Isporuka, ugradnja i puštanje u rad predmeta nabave mora biti izvršeno najkasnije do 15.09.2023. godine.

U samom natječaju navode se tvrtke koje su u potencijalnom sukobu interesa kao što je SAS Vektor, Greengreen Advisory d.o.o., obrt Kolega Kolega, Moviment, Angela, Zavod za javno zdravstvo te D project iz Đakova.

Ovo je drugi natječaj institucija sa zadarskog područja u kojem su Rusi isključeni, bolje rečeno zabranjeni iz svih mogućih kombinacija s obzirom na embargo koji je za njih objavljen na razini EU.

„S obzirom na kontinuiranu rusku ratnu agresiju na Ukrajinu i zločine koje su ruske oružane snage ondje navodno počinile, Vijeće Europske unije je odlučilo uvesti peti paket gospodarskih i pojedinačnih sankcija protiv Rusije kojim se nastoji pojačati pritisak na rusku vladu i gospodarstvo te ograničiti resurse koje Kremlj ima na raspolaganju za agresiju", tako piše u natječaju za ugradnju solarne elektrane na zgradi Poliklinike.