U tijeku je javni poziv Zadarske županije za sufinanciranje solarnih elektrana u kućanstvima, a o toj i drugim zanimljivim novostima iz svog resora za 057info govori pročelnik za gospodarstvo i turizam Zadarske županije Ante Sjauš.

- S obzirom na opća poskupljenja i cijene energenata koje „lete u nebo" te zelenog načina razmišljanja, okrećemo se sufinanciranju fotonaponskih elektrana i obnovljivih izvora energije. Ove smo godine 15. veljače objavili poziv za sufinanciranje i izgradnju sunčane elektrane za proizvodnju energije u kućanstvima, za sve koji imaju prebivalište na području Zadarske županije, u obiteljskim kućama do 400 m2, a da je barem pola kuće namijenjeno za stanovanje, do četiri jedinice. Fotonaponske elektrane moraju biti do 10 kW, a županija daje do 40 posto, odnosno najviše 4.000 eura. Vjerujem da je to kvalitetna investicija, a ona se vrati građanima kroz tri do četiri godine. Poziv traje do 15. lipnja, povjerenstvo će odabrati korisnike, a svi računi o postavljanju elektrane moraju nam biti dostavljeni do 15. listopada, kaže Sjauš.

Zadarska županija će, baš poput i županijske turističke zajednice, i ove godine sufinancirati održavanje turističkih manifestacija. Objavljeni su i rezultati javnog poziva. Koliko je potpora dodijeljeno?

- Dodijeljena je 61 potpora za događaje, s tim da se ciljalo na one koje se događaju u pred i posezoni, one koji su neki motiv dolaska turista izvan sezone, u kojoj je ionako gužva. To su redom, gastro, zabavna i sportska događanja poput Škrapinga, koji se nedavno održao.

Pred nama je turistička sezona koja bi, po svim najavama, mogla oboriti sve rekorde. S obzirom da Upravni odjel za gospodarstvo i turizam Zadarske županije izdaje i kategorizaciju smještajnih objekata, ima li već sada velike navale?

- Turizam obara brojčane rekorde, a ono čemu moramo težiti je podizanje kvalitete. Naš upravni odjel je u prva tri mjeseca zaprimio preko 1.300 zahtjeva za kategorizaciju, od čega je dio onih koji su bili u sustavu pa odjavljeni, ali svejedno radi se o velikom broju za čiju je obradu potrebno nešto vremena. Podizanje kvalitete smještaja je naš prioritet, pa tako imamo i program kreditiranja privatnog smještaja, gdje po vrlo povoljnim uvjetima subvencioniramo kamatu turističkih kredita, podizanje kvalitete smještaja kroz sustav Welcome itd.

Koliko znamo, pred nama je još nekoliko vrlo zanimljivih javnih poziva Zadarske županije - možete li nam ih najaviti?

- Imat ćemo javni poziv za potpore start-upovima, sufinanciranje kamata za stambene kredite za deficitarna zanimanja, potpore malom poduzetništvu, sufinanciranje dječjih igrališta, a i spomenuti program Welcome namijenjen podizanju kvalitete turističkog smještaja.