SDP će tražiti transparentniju aplikaciju za transparentni proračun Grada Zadra. Najavio je to predsjednik Gradske organizacije SDP-a Daniel Radeta na jučerašnjem sastanku vijećnika s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

- Drago mi je da aplikacija zaživjela iako osobno nisam zadovoljan kako ona izgleda. Mislim da se ona može puno bolje razraditi po odjelima, odnosno pročelništvima i u tom smjeru moramo ići, a kako bi građani imali uvid u račune i novce koje Grad troši na raznorazne osobe, istaknuo je Radeta.

 

Aplikacija vrijedna 20 tisuća kuna puštena je u rad krajem 2022., godinu dana nakon što njezino uvođenje izglasano na prijedlog SDP-a. Transparentni proračun je lansiran dok su se s njima vodili prvi pregovori oko proračuna za 2023.

Iako je tada najavljeno kako će se na tjednoj bazi vršiti ažuriranje aplikacije za isplate iz proračuna u prethodnom tjednu, to se obećanje nije ispunilo. Naime, u ovom trenutku u aplikaciji su vidljive računi plaćeni do 28. veljače.

Pretraga isplata trenutno se vrši po organizacijskoj jedinici, datumu isplate, nazivu primatelja, OIB-u primatelja, sjedištu primatelja te programskoj klasifikaciji. Za najbolje rezultate, odnosno najviše isplata na jednom mjestu, potrebno je u tražilicu upisati "Grad Zadar".