U emisiji "Na mladima svijet ostaje" Radija 057 gostovala je psihoterapeutkinja Linda Kojić, voditeljica Savjetovališta za mlade Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar. Ovo savjetovalište osnovano je 19. veljače 2021. godine u sklopu projekta Medicinska + Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva.

Aktivnosti Savjetovališta imaju naglasak na provođenje individualnog, grupnog i online savjetovanja, pružanje psihološke podrške i drugih oblika stručne pomoći pri rješavanju osobnih, emocionalnih, interpersonalnih i drugih poteškoća, a namijenjeno je osobama mlađe i starije životne dobi, odnosno učenicima, nastavnicima i roditeljima.

- Savjetovanje je proces u kojem stručna osoba pomaže drugoj osobi kako bi unaprijedila vještine suočavanja sa životnim poteškoćama i što učinkovitije koristila vlastite potencijale. Uloga savjetovališta je promicanje mentalnog zdravlja te unaprijeđenje kvalitete života učenika i svih ostalih koji su zainteresirani. Stručno savjetovanja za mlade više nije tabu tema, već ga gledaju kao rad na sebi, odnosno "trening" kao i svaki drugi, pojasnila je Koić.

Podrška se dijeli na individualna i grupna savjetovanja te iskustvene radionice. Problemi koji najčešće opterećuju mlade, a zbog kojih traže podršku su anksioznost, stres, sukobi s roditeljima, izoliranost, osjećaj usamljenosti, bijes, tuga...

- Grupe podrške odnose se na terapiju, odnosno zajednički rad 5-10 učenika koji naizgled imaju različite probleme, ali su zapravo vrlo slični. To je mjesto razmjene znanja i iskustava te povezivanja članova kroz njihove različite životne priče. Članovi grupa s vremenom postaju sposobniji povezati svoje svjesne i nesvjesne procese razmišljanja, mišljenja, osjećanja i djelovanja, što je dugoročno put u kvalitetniji život. Kod individualnih terapija, vodič kroz cijeli proces je terapeut, a naglasak je na pročišćavanju nagomilanih emocija, pri čemu dolazi do osjećaja olakšanja. Treća vrsta savjetovanja su iskustvene radionice o različitim temama koje se temelje na interaktivnim zadacima. Zanimljive su učenicima jer ih uče kako se suočiti sa stresom i negativnim mislima te stvoriti pozitivnu sliku o sebi, kazala je Koić.

Bitno je naglasiti da Savjetovalište za mlade Medicinske škole "Ante Kuzmanić" Zadar nije namijenjeno samo njihovim učenicima, već za sve zainteresirane koji se mogu javiti putem njihove Facebook stranice ili e-mail [email protected]