Kožino je donedavno bila privilegija Zadrana koji su tamo imali kuće ili vikendice s obzirom da se to mjesto uz more sve više pretvara u turističko naselje.

Pokazuju to i podaci o tržištu nekretninama, a potvrđuje stanje na terenu. Spuštanje zelenom oazom, poljima Kožina završava stambenim blokom u južnom primorju kroz koji se ne može doći do mora. Prolazi su zazidani dvorištima kroz koja nitko nema ustavno pravo pristupa moru. S gradilišta jednog takvog posjeda sa zidom u pomorskom dobru uputili su na jedva vidljiv prolaz uz treću kuću u nizu, širok nešto više od pola metra.

Put uz more tog novog apartmanskog bloka, završava u dvorištu jedne kuće. I kada se napokon kao šetač uspijete spustiti do mora - onda je taj prizor u neskladu s novim kućama koje ga štite. Raspadnuti mulići kao i betonski dijelovi uz njih koji bi trebali biti sunčalište, zapravo su sike umjesto uređene plaže.

Taj morski pojas u nekoj budućnosti trebao bi postati komunalna lučica s 200 vezova uz, naravno, luku otvorenu za javni promet, što je model za uređenje obalnog pojasa. Na prošloj sjednici Gradskog vijeća usvojen je Urbanistički plan uređenja luka Kožino - Primorje.

 

 

Nositelj je Županijska lučka uprava koja je na isti način uređivala i obalu u Petrčanima. Tamo je pak još veća najezda apartmana. Lani ih je evidentirano 117 u kupoprodajama po prosječnoj cijeni od 1 880 eura po kvadratu. U Kožinu je bilo svega 14 kupoprodaja apartmana, ali po cijeni od 2 200 eura za metar četvorni.

Za jedno od najvećih gradilišta u južnom primorju Kožina, skupina njemačko-austrijskih investitora u firmi Bona vista immobilien dobila je lani građevinsku dozvolu, a 2021. godine su upisani u sudski registar.

Kožino i urbanizam odavno su u raskoraku pred graditeljskom navalom. Ne treba zaboraviti činjenicu da su domaći ti koji prodaju svoju djedovinu kao i da Grad Zadar izdaje velikom brzinom građevinske dozvole. Svjesne su to radnje koje su dovele do toga da strojevi u Kožinu buče po cijele dane i da je mir za autohtone stanovnike i one koji su uživali elitizam lokacije, odavno nestao.

Još od 2004. godine kada je srušeno 12 Galićevih apartmanskih zgrada nakon čega su sagrađene nove. Država je demonstrirala privid zaustavljanja apartmanizacije i velikim rušenjem na Viru dvije godine poslije. Od ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić više se nitko ne hvata tog Sizifovog posla.