Općinsko vijeće Općine Bibinje povisilo Je na prošloj sjednici plaću načelnika Šime Sekule, ali i utvrdilo nove koeficijente za sve zaposlenike, od pročelnika preko komunalnih redara do spremačice. Bibinjski načelnik u posljednjoj imovinskoj kartici prijavio je bruto plaću od 15.661 kuna, od čega je primao neto iznos od 10.823 kuna. Novom odlukom koeficijent je s 3,89 povećan na 4,5 te će Sekula primati bruto iznos od oko 18 tisuća kuna.

- Jedan od razloga je bio što je zbog konstantnog rasta osnovice zaposlenika općine, plaća pročelnika došla iznad razine načelničke. Ovom odlukom plaće su usklađene s rastom troškova, ali i kako bi odnosi između plaća bili realniji, kaže Sekula.

Do ovakvih situacija dolazi zbog razlika u osnovicama za državne dužnosnike i državne službenike, koje vrijede i za općine i gradove. Na jednoj strani su dužnosnici, a među njima i načelnici, kojima je osnovica godinama nepromijenjena i iznosi 516 eura bruto (3890 kuna). Na drugoj strani su službenici, kojima osnovica konstanto raste te je u ovom trenutku 835 eura (6.289 kuna). Zato pročelnik s npr. koeficijentom 2,5 ima veću plaću nego načelnik s koeficijentom 4.

Novom odlukom o izmjeni plaća i ostalih materijalnih prava izmijenjeni su i koeficijenti za ostale zaposlenike, koji se kreću od 2,16 za pročelnika do 1,09 za spremačicu. Sekula kaže da Općina posluje dobro te da neće biti problema i s nešto većim iznosom za plaće.

- Proračun se dobro puni, radimo puno projekata, mogu reći da smo jedna od najaktivnijih općina u Zadarskoj županiji, kaže Sekula.