Završen je rok za obaveznu ponudu koju je Tankerska plovidba objavila 13. ožujka za otkup dionica Turisthotela, ali se čeka na službenu objavu preuzimanja do čega će doći idući tjedan.

S obzirom na to da je najveći pojedinačni dioničar Frane Skloblar doveden u situaciju prodaje svog udjela od 11,85 posto dionica, izgledno je da će Tankerska plovidba doći do svoj cilja od 95 posto, s kojim će Turisthotel kao dioničko društvo biti delistano sa Zagrebačke burze. Uz posredništvo za obaveznu ponudu, koju je Tankerska plovidba obavljala preko InterCapitala, na burzi se trgovalo s dionicama Turisthotela do 12. travnja. Cijena se kretala od 530 do 610 eura za dionicu.

Frane Skoblar je bio jedan od najvećih donatora u zajednici i najveći zagovornik Zadarskog lista kojeg je uvijek nosio ispod ruke

Tankerska plovidba je dala obaveznu ponudu na 610,53 eura po dionici te rok od 14 dana za plaćanje ugovorenih kupoprodaja. Procjenjuje se kako će to biti oko 130 milijuna eura, bez milijuna koje je Tankerska plovidba već platila za udio od 39,68 posto dionica koje su kupili od tzv. velikih dioničara za 88 milijuna eura. Uz fondove koji su bili obavezni prodati, među malim dioničarima bilo je onih koji su nerado prodali dionice Turisthotela koje su im godinama donosile solidnu dividendu jer je firma iz godine u godinu sve bolje poslovala.

Tvrdnja koja se provlači u javnosti da će se Turisthotel preuzimanjem vlasništva vratiti u sustav Tankerske plovidbe je poput "probužanog" broda. Turisthotel je svojedobno nastao iz beogradske agencije Putnik i prva direktorica je bila Mira Ivanković, potvrdila nam je jedna od najstarijih turističkih djelatnica u Zadru.

Turisthotel se spojio s Jugotankerom u SOUR, što je bio tadašnji socijalistički model privrede jer im je trebala turistička firma za kredit. U modernom obliku preuzimanja sad će i Tankerskoj plovidbi trebati kredit za preuzimanje preostalih dionica Turisthotel koji se u posljednjih 20 i nešto godina razvio kao samostalna turistička firma bez hotelskog dijela.

Hotele u Božavi, Salima i Starigradu te turističko naselje Crvena luka uzeo je Hrvatski fond za privatizaciju. I sada su oni u rukama Slovaka, Talijana, Arapa, dok je Turisthotel bio zadarski.