Sezona je službeno otvorena, a osim uređenja nekoliko fasada, u povijesnom središtu grada nema nikakvih promjena. Kamene ploče na ulazu u pijacu, između zgrade u kojem je Turističko informativni centar i sjedište gradske vlasti, još se uvijek ljuljaju pod nogama.

Zadar je turistički grad i sigurno je da turisti u prolazu ne zapažaju ono što građani doživljavaju kao grad niskog komunalnog standarda. Fotografije snimljene onako usput pokazuju da uređenje Grada ide u posve drugom smjeru, bez struke, a još manje konzervatorske zaštite.

Umjetna podloga na zelenoj površini rive odavno je uništila svaku pomisao na slavnu prošlost tog prostora. U sadašnjosti, zelena površina rive je namjerno zapuštena da bi takve ugostiteljske terase kao povratak života na toj atraktivnoj lokaciji imale svoje opravdanje.

Najtužniji prizor u gradskoj jezgri je zatvaranje trgovina i bijeli papiri na izlozima. U prometnoj Ulici Špire Brusine u nevjerici nestaje jedina papirnica u Gradu koja je imala ponudu i atmosferu kakva izumire. Nažalost, vlasnica je otišla u mirovinu.

Ali zato su iz Zagreba u Grad stigli serijski zakupci gradskih prostora. Svi s istom robom, na isti način. Nemaju imena, rade samo u sezoni i obučene lutke već su izbacili vani. To je zadarski danak turizmu. Ostalo je nekoliko prodavaonica cipela i pet - šest pristojnih trgovina s robom. Ostalo je namijenjeno turistima.

Put iz Grada preko Mosta vodi preko elitnog naselja TIZ-a kojeg je projektant Nikola Bašić zamislio u mediteranskoj bjelini i prozračnosti. Nije računao na komunalno neodržavanje tog prostora koji je godinama „ničija zemlja". Grad i Gortan te Lignum završili su na sudu zbog odštete za neplaćeni komunalni doprinos jer su se politički dogovori izvitoperili. I tko će popraviti ovaj dio nogostupa, pješačke površine i pokazatelja o tome kako kultura stanovanja baš i ne stoji u kompleksu TIZ-a.

Sličan komunalni standard vidljiv je i uz Murvičku ulicu, gdje je također podignut stambeno- poslovni kompleks u koji su političkim blagoslovom preseljenje državne službe. Pješaci su izgubili nogostup koji je pretvoren u zelenu površinu, a u njoj zamka - prekrivena rupa.

Sredit će se valjda i taj kanalizacijski spoj u radovima koji se izvode na EU aglomeraciji u koju je Put Murvice naknadno uvršten. Povećanje profila odvodnje trebalo je napraviti za nove stambene kapacitete uz Murvičku. Radovi u tijeku. Ulica zatvorena za promet.

A za građane se rade boćališta iako je sve manje starijih Zadrana kojima je to rekreacija. Niču na sve strane kao i dječja igrališta, pa tako i uz igralište na Stanovima. Pod firmom održavanja, izgrađeni su zidovi i zog za boćanje.

O uništenoj komunalnoj opremi, nitko javno ne progovara osim građana kojih je sram zbog uništenog grada. Pa čak i djela akademika Bašića na Pozdravu suncu, gdje planet Uran već dugo nitko ne želi vatiti u sunčev sustav.

Slike govore više od riječi: