Natura-Jadera i Nasadi provode aktivnost „Neka parkovi zazuje..." s ciljem podizanja svijesti o važnosti divljih oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine. Na taj je način osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica", vrijednih oprašivača.

Ne zuji bez veze, pročitaj!

U petak 21. travnja u Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje na ciljano nepokošene cvjetne livade biti će postavljeno 8 edukativnih ploča s jasnom porukom o važnosti oprašivača. Dodatnih, 8 manjih ploča biti će poklonjeno dječjim vrtićima i osnovnim školama kao poticaj da dio površine svoga vrta u okolišu škole ili vrtića i oni ostave nepokošenim i na taj način oprašivačima zujalicama osiguraju mjesto za gozbu. Na ovaj način dvije će ustanove ujedno obilježiti Dan planeta Zemlje 22. travnja.

Inače, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo je pilot projekt „Cro Buzz Klima" kroz kojeg je predvidena suradnja s javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim institucijama, te provodenje aktivnosti edukacije i podizanja svijesti javnosti o važnosti i raznolikosti divljih oprašivača Hrvatske i njihovoj ulozi u ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Prvi rezultati projekta već jasno pokazuju kolika je prednost "divljih vrtova" naspram "uređenih" travnjaka.

Manje košnje, više cvijeća

- Nije priroda samo u divljini. I gradske sredine mogu podržati raznolike i bogate zajednice oprašivača. A jedan od načina na koji im možemo pomoći je promjena u režimu košnje, kojom će se dopustiti divljem cvijeću da procvjeta. Takav smanjeni režim košnje dovodi do povećanja raznolikosti životinjskih i biljnih vrsta i do smanjenja emisija stakleničkih plinova. Osim toga, intenzivna košnja koja je najčešća praksa u mnogim gradovima i naseljima, zagrijava i isušuje tlo, smanjuje bioraznolikost i spriječava cvatnju biljaka koje su važan izvor hrane za oprašivače, poručuju iz „Nature-Jadere" JU i „Nasada d.o.o."

O važnosti nepokošenih livada za oprašivače, a time i za ljude, više informacija moguće je pročitati ovdje: https://crobuzz.mingor.hr/grad-za-oprasivace/