U četvrtak, 17. svibnja s početkom u 17 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u goste stižu prof. dr. sc. Zdeslav Hrepić i prof. dr. sc. Ivica Orlić koji će održati predavanje na temu "Fizika i duhovnost - u potrazi za poveznicama između prirodnih i duhovnih zakona".

Zakon korespondencije je metafizički princip koji povezuje fiziku i život, vidljivo i nevidljivo, materijalno i nematerijalno, a glasi: "Ono što je dolje (na fizičkoj razini) je poput onoga što je gore (na duhovnoj razini)."

Npr. fizički zakon akcije i reakcije, metafizičari prepoznaju kao odraz dubljeg duhovnog zakona uzroka i posljedice, kao što uviđaju da su drugi fizički koncepti poput protoka, energije, tromosti ili snage jednako primjenjivi na ljude kao i na prirodu.

Tesla je otišao i korak dalje ustvrdivši da: "Onog dana kada znanost počne proučavati nefizičke fenomene, u jednom će desetljeću napredovati više nego u svim prethodnim stoljećima svog postojanja."

O predavaču

Zdeslav Hrepić je diplomirao fiziku i politehniku na nastavničkom studiju PMF-a u Splitu 1998. godine. Zatim je kroz dvije godine predavao fiziku, "tehnički" i informatiku u dvije splitske osnovne škole i 2000. godine otišao u USA na poslijediplomski studij za kojega je dobio stipendiju od Kansas State University. Tamo je magistrirao fiziku i doktorirao didaktiku prirodnih znanosti. Od 2004. je na dva državna sveučilišta predavao niz kolegija vezanih za fiziku i za metodiku znanosti i postaje redoviti profesor fizike.

Hrepić je objavio 70-tak znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanih za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija, stategije aktivnog poučavanja, ulogu mentalnih modela u poučavanju i i za srodne teme.

Proteklog ljeta vratio se u Hrvatsku, a sa sobom uz svadesetogodišnje iskustvo u obrazovanju prirodnih znanosti donosi i neobičnu knjigu koja je spoj fizike, psihologije, metafizike i životnog treninga koja na jedinstven način pretvora zakone fizike u transformativne životne metafore.

Zdeslav danas radi i kao profesor fizike u dvije škola na Braču i u Splitu, a kroz promoviranje svoje knjige Živa fizika širi i filozofiju da su znanost, metafizika i duhovnost ne samo komplementarne kao discipline nego potrebnije nego ikad prije za ispunjeno življenje modernog čovjeka.