Arbanasi će biti jedini mjesni odbor ili zajednica u Hrvatskoj koju je u nepunih pet godina dva puta posjetio albanski predsjednik. To je 2018. godine bio Ilir Meta, a u petak je najavljen dolazak novog predsjednika Albanije Bajrama Begaja.

Prvi posjet albanskog predsjednika Zadru rezultirao je otkrivanjem spomen-ploče povodom 550. godišnjice smrti velikog albanskog junaka Jurja Kastriotića Skenderbega. Ona i dalje stoji u Gradskoj vijećnici Zadra.

U odnosu na taj posjet s povodom kada je domaćica bila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sada će to biti predsjednik RH Zoran Milanović.

Je li to danas politički problem u odnosu na protokol u kojem su 2018. godine bili gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin, vidjet će se s obzirom na to da su pojedini zadarski političari dobili packu zbog toga što su lani ugostili Milanovića. Župan Božidar Longin i njegov zamjenik Šime Vicković imaju opravdanje jer će biti u Opatiji gdje se održava skup Hrvatske zajednice županija.

Za predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića posjet albanskog predsjednika nije političko pitanje, već je njegov dolazak u Zadar povezan s kulturom i obrazovanjem.

- Ja sam pozvan na svečanu akademiju koja će se održati u samostanu franjevki u Arbanasima gdje bi se trebao pojaviti gradonačelnik Branko Dukić, pročelnici Dina Bušić i Joso Nekić, mišljenja je Vučetić koji kaže da bi on tamo došao i kao građanin s obzirom na kulturnu i povijesnu poveznicu Arbanasa s Albanijom.

U Zadru je 2021. godine otvoren počasni konzulat, a Anton Dedaj je imenovan počasnim konzulom Republike Albanije u čijoj je nadležnosti gotovo 4000 Albanaca.