Predsjednik RH Zoran Milanović u petak dolazi u Zadar kako bi bio domaćin predsjedniku Albanije, i to u Arbanasima. I dok su jučer župana Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić u Punta Skali čuvali leđa predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, obojica zbog ljutitog šefa neće biti domaćini predsjedniku Milanoviću. O tome su slali poruke preko medija. I već se zna da župan i dožupan odlaze u Opatiju te šalju pročelnika za „pro forme" izaslanika.

Zbog unaprijed preuzetih obaveza, tako zvuči politička falšeta, neće doći Dukić, a ni njegov zamjenik Ante Babić koji jako dobro kotira kod Plenkovića.

Kada se Kolinda Grabar Kitarović u ulozi predsjednice u Arbanasima susrela s predsjednikom Albanije, u zadarskoj HDZ-ovoj vlasti na bojkot nije bilo ni pomisli.

 

Sada nastaje pravi mali skandal, kako to vidi pozvani predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić.

- Takvo ponašanje ima tri razine. Na prvoj se ne pokazuje podrška učenicima koji u OŠ Krune Krstića uče albanski jezik. Druga razina je nepoštovanje državnosti jer Milanović dolazi kao državnik, a treća je diplomatski skandal s obzirom na to kako oni ne želi izraziti gostoprimstvo predsjedniku Albanije u Zadru, kazao je Vučetić koji je dobio poziv iz arbanaške škole te Ureda predsjednika. On je i sam kritizirao predsjednika Milanovića, ali poštuje instituciju Predsjednika Hrvatske, za razliku od ovog kukavičluka kojeg su, prema riječima Vučetića, iskazali Longin i Dukić.

Na stranici Predsjednika RH objavljen je službeni protokol od vrućih sat vremena kojeg prenosimo u cijelosti.

10:00 - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Albanije Bajram Gebaj, sa suprugom gospođom Armandom Begaj, posjetit će crkvu Gospe Loretske - Arbanasi (Trg Gospe Loretske 4)

10:20 - Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj susrest će se s predstavnicima Arbanasa i albanske nacionalne manjine (Samostan Školskih sestara Franjevki, Trg Gospe Loretske 10) 

Predviđena su obraćanja Predsjednika Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Albanije

NAPOMENA: Obraćanja su na hrvatskom i albanskom jeziku uz konsekutivno prevođenje