Iz Županijske lučke uprave izvijestili su kako su završeni radovi na sanaciji luke Ražanac - uvala Plamići u mjestu Rtina.

Sanacija je bila neophodna zbog umanjene stabilnosti i nosivosti cijele konstrukcije što je ugrožavalo sigurnost privezanih brodica. Najveća oštećenja pretrpjela je glava lukobrana, čije je urušavanje dovelo do stvaranja pukotina na betonskoj šetnici. Podlokavanje obalnog zida bilo najizraženije u najisturenijem dijelu zida koje je ujedno i bilo najizloženije utjecajima valova i struje.

Projekt je najvećim dijelom obuhvatio istočni, zapadni i južni dio lučice koji su bili u znatno lošijem stanju, dok na sjevernom dijelu nije bilo potrebno izvoditi veće građevinske radove.

U istočnom dijelu lučice prvotno se izvelo čišćenje poroznih dijelova obalnog zida, nakon čega je slijedilo učvršćivanje temelja postavljanjem armature i ugradnjom betona. Prilikom postavljanja armature bilo je potrebno sidriti gafe za vezivanje brodova u samu armaturu te postaviti AB ploče i sekundarni sloj školjere. Na zapadnom dijelu lučice izvedeni su veći radovi na obnovi. Naime, zbog diferencijalnih slijeganja u glavi lukobrana na završetku obalnog zida morali su se skinuti svi slojeve školjere i privremeno ih deponirati na gradilište, stoji u priopćenju ŽLU-a.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.730.930,81 kn s uključenim PDV-om, a sufinanciran je sredstvima MMPI, Zadarske županije i Županijske lučke uprave Zadar.

Izvoditelj radova bila je zadarska tvrtka Stipčević d.o.o., dok je uslugu stručnog nadzora građenja vršila je tvrtka P.I. konzalting d.o.o. na čelu s glavnim nadzornim inženjerom Igorom Pukecom.