Na sjednici Gradskog vijeća sazvanoj za srijedu 10. svibnja Zadar će prema svemu sudeći dobiti novi proračun. Prema prijedlogu koji je upućen na sjednici, on će iznositi 106.781.495,65 eura, a njime će se nastaviti „projekti izgradnje komunalne i društvene infrastrukture, podizati standarde obrazovanja i školstva, pružati nove oblike potpora mladim obiteljima, jačati ulaganja u razvoj pozitivnog poslovnog okruženja, podizati kvalitetu života i uključivost osoba starije životne dobi i socijalno osjetljivoj skupini građana".

Očekuje se da će proračun donijeti većina koju će činiti HDZ-ova koalicija, SDP i nezavisni vijećnici, dakle svi osim Akcije mladih. Oni su pripremili svoje amandmane, ali teško je očekivati da će oni biti prihvaćeni bez ranijih konzultacija s drugim klubovima. Prihvaćen je uvjet SDP-a, koji je tražio da se kapitalna pomoć za KK Zadar skine s milijun eura iz prvog prijedloga na 5 milijuna kuna (663.614,04 eura), dok će s iste stavke značajno profitirati druga društva u vlasništvu Grada Zadra. Eko d.o.o. dobit će 2,27 milijuna eura, ŠC Višnjik 2,16 milijuna, Liburnija 1,76 milijuna, Odvodnja i Vodovod ravno milijun, a Inovativni Zadar 302 tisuće eura.

- U ovom programskom razdoblju nastavljaju se kapitalni projekti izgradnje sustava odvodnje, ulaganja u komunalnu urbanu opremu i dječja igrališta kao i u sustav prikupljanja komunalnog otpada. Uz modernizaciju prometnog sustava uvođenjem inteligentnog transportnog sustava, rekonstruirat će se najopterećeniji dio gradskih prometnica - križanje na Žmirićima, proširiti magistralni pravac D 8 od Crnog do Murvice sa spojem na prometnicu za GZ Crno. Planirani su i značajni zahvati na obnovi završnog asfaltnog sloja na frekventnim prometnicama poput Puta Murvice, Puta Biliga ili Ulice Franka Lisice.

Nastavlja se uvođenje novih rješenja za upravljanje prometom u mirovanju kroz nabavku suvremene opreme kao i opreme za nadzor prometa na lokacijama gdje su učestali prekršaji nedozvoljenog zaustavljanja i parkiranja.

Osiguravanje mjesta u vrtiću za svako dijete provest će se izgradnjom dvaju novih vrtićkih objekata, a kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti pripremljen je projekt izgradnje dviju novih škola, navodi se u prijedlogu proračuna.

Nastavlja se program uređenja obalnog pojasa s naglaskom na parterno uređenje Rive, a u sklopu kojega je i nova faza uređenja plaže Kolovare, kao i razvoj sportske infrastrukture od uređenja kvartovskih igrališta do otvorenog plivališta u SC Višnjik i nogometno-atletskog centra na Barutani. Za gradnju nove komunalne infrastrukture predviđa se 21,6 milijuna eura, najviše za Aglomeraciju Zadar-Petrčane (11,6 milijuna €), ali nastavlja se s projektom zone Crno, programom stambene izgradnje, dogradnjom dječjih vrtića Smiljevac i Pčelica, igralištem Sinjoretovo, kupnjom stanova od APN-a itd.