Zbog spora oko ulaganja u stambeni kompleks na bivšoj Tvornici kruha u Murvičkoj, ovih je dana razotkriven ortački ugovor koji su sklopili zadarski poduzetnici Siniša Krekić, Željko Predovan, Lovro Surać, Ante Smolić-Ročak i Marinko Klapan, a posljedice poplave i kasnije promjene u ortačkom ugovoru dovele su do sudskog spora, u kojemu su Klapan i Smolić-Ročak tražili od Predovana da im isplati njihov udio, svakome po 2,7 milijuna kuna (355.675). Na sudu u tome nisu uspjeli, no to još ne znači da je priča oko prebijanja ulaganja završena, s obzirom da je presuda nepravomoćna.

Spor je nastao jer su Klapan i Smolić-Ročak, nakon poplave zbog koje je trebalo rušiti do tada sagrađene građevine i početi s gradnjom ispočetka, zatražili izlazak iz projekta, upravljačka prava prepustili Predovanu, a on im je iz dobiti trebao isplatiti iznos za koji su ga sada tužili. Međutim, tvrtka Centar zapala je u poslovne probleme nakon što je Krekić na firmu svoje supruge, kroz navodnu kompenzaciju, prebacio sedam stanova, zbog čega je PU zadarska protiv njega i supruge podnijela kaznenu prijavu. Centar je time ostao bez imovine te je otišao u stečaj.

U početnom ugovoru o ortaštvu navedeno je kako svaki ortak ponaosob preuzima obvezu uložiti oko 170.000 eura te komunalni doprinos. Aneksima ugovora dogovoreno je da Predovan preuzima prava i obveze u cilju dovršetka projekta, a nakon njegovog završetka Smolić-Ročaku i Klapanu će se isplatiti iznos od 185.675 eura na ime dobiti, u protuvrijednosti izabranog stana, te dodatnih 7 posto od osiguranja za poplavu, ako se presuda dobije.

- Šestorica ljudi našli su se u dobroj namjeri da realiziraju projekt Moj centar i sklopili su Ugovor kojim su si zadali cilj kupnju udjela u firmi i izgradnju poslovno-stambenog centra, prodaju istog i raspodjelu dobiti. Sve je funkcioniralo do 11. rujna 2017. kada se dogodila elementarna nepogoda u Zadru. U tom trenutku je svaki od nas bio dužan oko milijun eura za troškove gradnje, kupnju udjela firme te općenito ulaganja. Podnijeli smo zahtjev Eurohercu za naknadu štete, ali oni su štetu odbili isplatiti, za što je u tijeku postupak pred Trgovačkim sudom već pet godina bez presude. Da smo taj novac dobili, danas ne bismo sjedili ovdje, rekao je Predovan.

Klapan je naveo da se nakon poplave Predovan pojavio kao spasitelj i rekao im da je on osigurao financiranje projekta, ali da ne želi raditi s ostalima. Događale su se sitne razmirice, te im je rekao da će sa svakim od njih trojice ponaosob dogovoriti da izađu iz projekta i ortaštva, pa su potom zaključili anekse. Na Predovana su prenijeli sva svoja prava, a on im je jamčio povrat uloženih sredstava i dobit po završetku projekta. Kada je zaključio aneks ugovora smatrao je da je izašao iz ortačkog ugovora i da više nije pripadnik bilo kakve firme ili društva.

Predovan je u odgovoru na tužbu naveo kako su se poslovni udjeli mogli prenositi samo uz suglasnost Skupštine društva, zbog čega se aneksi trebaju smatrati ništetnima. Nije sporio njihovo pravo na povrat uloženog i isplatu dobiti, pod uvjetom da društvo ostvari dobit, ali iz niti jednog dokumenta ne proizlazi obveza da upravo on isplati tražene iznose. On uostalom nije stekao ništa iz čega bi trebao isplatiti iznos od 5.335.125 kuna.

- Sve je dobro funkcioniralo do pred sam kraja izgradnje objekta kada je Krekić neovlašteno prisvojio imovinu trgovačkog društva i to oko 20 milijuna kuna, a za što sam podnio kaznenu prijavu i parnični postupak je u tijeku. U međuvremenu je firma zbog tog postupka otišla u stečaj. Dugovani iznos namjeravao sam isplatiti iz dobiti trgovačkog društva, ali to nisam bio u mogućnosti jer na vrijeme nisam uspio smijeniti Krekića, objasnio je Predovan.

Ugovor o ortaštvu, kao ni aneksi, nisu sklopljeni u obliku javnobilježničkog akta te su ništetni, presudio je Općinski sud u Zadru. Oodbio je tužbu Smolića-Ročaka te im još naložio da Predovanu nadoknade trošak postupka u iznosu od 48.680 eura.