Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je Javni poziv za javno prikupljanje ponuda za kupnju talioničke troske. Radi se o tzv. crnom brdu na prostoru Biljane Donje.

Ukupna početna cijena za kupnju bila bi 200 tisuća eura koje će Ministarstvo dobiti ako uspije naći kupca na europskom tlu.

Ministarstvo kojeg vodi Branko bačić dobilo je ekspertizom procijenjenu vrijednost troske 2,65 EUR /m3 kako je objavio Telegram.hr  Stručnjaci su izračunali kako je u Biljana Donjim odloženo 76.194,37 m3 troske iz šibenske propale tvornice TEF. Posao zbrinjavanje tad je dobila MLM Group-Zagreb d.o.o. koja je napravila to crno brdo usred Ravnih kotara., podsjetili su na kronologiju slučaja na portalu Kružna ekonomija.

Nakon bazena lužine s Bravara gdje je izrađena tvornica glinice kao najveći ekonomski promašaj tadašnje državne politike, crno brdo je najveći eko-problem koji je dospio do europskog suda. Hrvatsku je tužila Europska komisija. A kako aktualna Vlada uglavnom poštuje ono što traži njezina predsjednica - Ursula von der Leyen, onda je ministar Bačić dobio zadatak.

Javno otvaranje ponuda održat će se u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine  26. svibnja u 11 sati.