Uvjerljivom pobjedom liste zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije završili su izbori za Vijeće albanske nacionalne manjine u Zadru. Iza neobične činjenice da je lista koju je predložila udruga sa središtem u Rijeci uvjerljivo pobijedila dvije preostale liste - Kulturnu udrugu albanske nacionalne manjine (KUANMZ) registriranu u Posedarju i Udrugu Albanaca Zadarske županije, krije se činjenica da su na njoj bili kandidirani Anton Dedaj, počasni konzul Republike Albanije u Zadru i Zadarskoj županiji, koji je nedavno dočekao predsjednika Zorana Milanovića u Arbanasima, članovi njegove obitelji i nekoliko viđenijih Albanaca iz javnog života.

Kandidatura riječke udruge digla je veliku buru među Albancima u drugim udrugama, pa je tako KUANMZ uoči izbora uputila prigovore izbornim povjerenstvima, navodeći da se ne bi trebali birati članovi udruge koja nije registrirana u Zadarskoj županiji.

- Uvidom u listu predlagatelja nedvojbeno proizlazi da su predloženi kandidati i kandidatkinje građani Zadarske županije i pripadnici albanske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, ali ostaje sporna njihova aktivnost kroz moguće oblike dobrovoljnog udruživanja. Članovima KUANMZ i većem dijelu članova drugih registriranih udruga nacionalnih manjina koje djeluju na području Zadarske županije, aktivnosti u radu predloženih kandidata nisu poznate, te se osnovano pretpostavlja da su sredstvo manipulacije radi ostvarenja osobnih interesa i ciljeva pojedinaca ili interesne skupine, navodi se u žalbi ove udruge.

Primjedba se, naravno odnosila na nositelja liste Antona Dedaja, ali i članove njegove obitelji prijavljene na adresi na Krešimirovoj obali, odnosno poznatoj lokaciji. Uz Antona u vijeće je je s ove liste prošlo još četvero Dedaja: Alfred, Lon, Arben i Norbert, zatim sveučilišne profesorice Arta Dodaj i Teuta Serreqi Jurić te Leonard Gegaj, Pren Nikolla, Leonora Kuzhnini i Donika Zimaj Rasi. Posljednja Zimaj Rasi u Vijeće je ušla sa svega 34 glasa, a Anton Dedaj dobio ih je najviše - 51.

Predsjednici gradskog i županijskog povjerenstva odvojeno su odbili oba zahtjeva, navodeći da se statutom udruge navodi kako skrbe o interesima albanske nacionalne manjine u cijeloj Hrvatskoj, kako su kandidati s prebivalištem u Zadru, a sjedište nije prepreka pri kandidiranju u drugim jedinicama lokalne samouprave.

Kulturna udruga albanske nacionalne manjine imala je na svojoj listi neka poznata imena iz javnog života zadarskih Albanaca poput Paloka Prekpalaja, Adema Shale i Sebe Kajtazija, ali u vijeće je prošao tek dosadašnji predsjednik Vijeća Nue Mrijaj. Iz Udruge Albanaca Zadarske županije prošli su Šefki Aliy i Nusret Osmanović.

Od ukupno 506 birača upisanih u popis birača, glasovanju je pristupilo 120 birača, od čega je prema glasačkim listićima glasovalo 120 birača.