Mnogi koji promišljaju bolnički sustav, nisu nimalo sretni s reformatorskom najavom ministra Vilija Beroša da liječnici nakon specijalizacije nemaju obaveze prema bolnici koja im je to omogućila.

Za ravnatelja zadarske bolnice Željka Čulinu, to bi bila katastrofa. Liječnici nakon što polože specijalistički ispit, imaju obavezu biti u bolnici isti broj godina koliko traje specijalizacija. U protivnom moraju financijski otkupiti svoju specijalizaciju.

 Zadarska bolnica je 76 liječnika uputila na specijalizaciju, prema podacima koje je na tu temu ravnatelj Čulina dao za Jutarnji list, istaknuvši kako je u njih uloženo 76 milijuna kuna. Ravnatelju zadarske bolnice bolje idu brojke kada kaže kako je svaki njihov odlazak za Bolnicu gubitak. Čulina priznaje kako im odlazak protekle dvije godine šestero specijalista bez obaveze, stvara veliki problem u planiranju kadrovske križaljke. Iz Ravnateljska zadarske bolnice traže od svojih specijalizanata, koji su uglavnom u KBC Zagrebu, da im ljeti dođu pomoć da bi specijalisti mogli na godišnji po pojedinim odjelima.

I dok se jedni svjesno ne žele vratiti nakon specijalizacije na određene odjele s lošom organizacijom rada, za očekivat je da će dio od 76 specijalizanata htjeti otići kada ispune svoju obavezu kao specijalisti. Troje specijalizanata je raskinulo ugovor sa zadarskom bolnicom lani, a dvoje godinu dana ranije, naveo je ravnatelj Čulina. Može se dogoditi i da netko to napravi iz razloga što na vrijeme shvati kako ta specijalizacija nije za njega.

 A to je već problem zbog kojeg je trebalo mijenjati Pravilnik o specijalizacijama iz vremena SDP-ovog ministra.
Ideje za model dobivanja specijalizacija imao je zadarski ministar zdravstva Dario Nakić ali Vlada u kojoj je on bio je pala nakon godinu dana.