U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je konferencija i okrugli stol pod nazivom Održiva akvakultura. Radionicu koju je organiziralo Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Hrvatskoj u suradnji sa Zadarskom županijom okupila je stručnjake i poslovne ljude iz Hrvatske i Norveške koji su razgovarali o poslovnim mogućnostima u ekološki održivom uzgoju ribe, odnosno akvakulturi.
„Nije uopće bilo upitno gdje ćemo održati ovu konferenciju, jer znamo da je Zadarska županija predvodnik hrvatskog ribarstva i akvakulture pa je izbor bio vrlo jednostavan”, kazao je u svom uvodnom obraćanju Nj. E. Haakon Blankenborg, norveški veleposlanik u Hrvatskoj koji je naglasio da Hrvatska i Norveška imaju puno dodirnih točaka, a upravo je akvakultura jedna od gospodarskih grana u kojima smo među najboljima u Europi, ali i dalje možemo jedni od drugih puno naučiti. Upravo je ova radionica, po njemu, trebala poslužiti za razmjenu iskustava i potencijalnu suradnju stručnjaka i gospodarstvenika.
„Uz znatno veću potražnju, akvakultura postaje sve važniji izvor proizvodnje hrane. Na ovoj radionici smo se usredotočili na najnovije trendove i inovacije u akvakulturi, ali također i na prateću infrastrukturu i logistiku. Nove dimenzije akvakulture imaju za cilj minimizirati utjecaje na okoliš uz povećanje produktivnosti i profitabilnosti”, kazao je Blankenborg te naglasio važnost dobrog upravljanja nusproizvodima koji uglavnom budu odbačeni nakon prerade ribe.
„Pravilno upravljanje tim nusproizvodima može ne samo smanjiti otpad, već i stvoriti nove izvore prihoda za ribarsku industriju. Prezentacije će istražiti različite načine iskorištavanja ribljih nusproizvoda, poput ekstrakcije ribljeg ulja, stočne hrane, proizvodnje ribljeg brašna itd.”, ustvrdio je veleposlanik Norveške.
Na njegove riječi nadovezao se župan Longin koji je najavio da Zadarska županija kroz projekt SAFE u kojem je vodeći partner, a u kojemu sudjeluju i partneri iz Norveške, planira napraviti inovativno rješenje za riblje nusproizvode.
„Kroz taj će projekt biti prikupljeni podaci o nusproizvodima riblje industrije kako bi u konačnici u sklopu budućeg Centra za gospodarenje otpadom bila uspostavljena tvornica za preradu ribljeg otpada i proizvodnju ribljeg brašna, kao prva takva u Hrvatskoj”, poručio je Longin i podsjetio da je Zadarska županija ostvarila niz uspješnih projekata u ribarstvu preko europskih fondova, od kojih su najpoznatije izgradnje ribarskih luka u Kalima i Gaženici te postavljanje umjetnog ribljeg grebena kraj otočića Ošljaka i opremanje zadarske ribarnice kroz projekt Adri.SmArtFish.
„Uz sve navedeno, osigurali smo i sredstva za Centar za školjkarstvo čijom će se izgradnjom osigurati kvalitetna podrška i za uzgoj školjaka na području Podvelebitskog kanala. Jasno koliko je pitanje održivosti ribarstva i akvakulture značajno za razvoj Zadarske županije. More je naš najvrjedniji prirodni resurs, kako za proizvodnju hrane tako i za turizam, zato kontinuirano radimo na održavanju ravnoteže između razvoja gospodarskih aktivnosti i očuvanja mora. Zadarska županija kroz niz aktivnosti posebnu pozornost posvećuje zaštiti mora i morskog okoliša, a to planiramo nastaviti i u budućnosti”, najavio je župan.
Dvije specifične teme konferencije bile su “Gospodarenje ribljim nusproizvodom” te “Inovativna i nova dimenzija akvakulture”, a o tome su raspravljali stručnjaci iz gospodarskih subjekata te sveučilišni profesori.