Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je proračun za 2023. s 20 glasova za, 2 suzdržana (vijećnici Botić i Biloglav) i 2 glasa protiv vijećnika AM Ante Rubeše i Roka Tadina. Rubeša je, amtrajući to političkom smrću, obukao odijelo za sprovod jer je nakon 30 godina, rekao je, propuštena prilika da  većina  vijećnika oslobodi građane od pritiska HDZ-a.

Nakon izglasavanja proračuna izašao je za govornicu, zbog čega je dobio dvije opomene. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić izbacio ga je sa sjednice nakon što je pitao kolege je li ih sada sram. Rubeša se nije htio maknuti s govornice zbog čega je Vučetić prekinuo sjednicu od 14.30 sati.

Uoči izglasavanja predloženih amandmana, gradonačelnik Branko Dukić pročitao je napisanu izjavu o političkom dogovoru oko proračuna iz kojeg je isključen Klub Akcije mladih koji je predložio 24 amandmana. 

- Prihvatili smo sve koji su zakoniti i ne ugrožavaju uravnoteženost proračuna, istaknuo je Dukić.

On je pročitao obrazloženje kojim odbacuje 18 od 24 amandmana Kluba AM. Šest je prihvaćeno, a još jedan će se ostvariti, sumirao je na kraju gradonačelnik Dukić. Gotovo identično su glasali vijećnici na amandmane s tim da su neki vijećnici s NL Enija Meštrovića bili suzdržani. Vijećnici SDP-a glasali su kao i Klub HDZ-a na sve amandmane iz AM. Za amandman o KK Zadar, vijećnicima AM pridružio se nezavisni Dado Burčul.

Sporna točka je na Gradskom vijeću započela prezentacijom pročelnika Ivana Mijolovića, koji je naveo kako je prihod 106 milijuna eura, a najveće odstupanje u odnosu na onaj predložen krajem prošle godine je povećanje zbog dobre naplate poreza u prvom kvartalu. Gradonačelnik Branko Dukić naveo je projekte koji će se njime realizirati, a oni su već prezentirani i pri prvom prijedlogu krajem prošle godine.

Ante Rubeša predložio je amandmane Akcije mladih, koja jedina nije sudjelovala u pregovorima oko proračuna. Istaknuo je kako su izvori sto posto legalni, pri čemu su imali pomoć Ministarstva, a ne gradske uprave. To su sredstava za kolektivni ugovor u Nasadima, osnovnu školu na Žmirićima, dadilje... Posebno se osvrnuo na ulaganja u sport.

- Prijedlog za stol za stolni tenis smo upgradeali i sada predlažemo gradnju dvorane za stolni tenis. Lignumu se za najam Bagata plaća 170 tisuća eura, za dvije godine najma može se sagraditi dvorana. Što se tiče pomoći za KK Zadar, za koji tražimo dodatnih 300 tisuća eura, ne znam zašto se pojedini ovako ponašaju. Sa svim političkim opcijama zainteresiranim za sudbinu kluba dogovoreno je da klub ima simboličnih 1 posto proračuna i sad kad smo ga depolitizirali treba mu dati šansu. Ulaganja u sport i KK Zadar su budućnost naše djece, rekao je Rubeša. Jedan od prijedloga je i kupnja 80 dekubitalnih madraca, kako pacijenti ne bi, poput njegovog oca, umirali u bolnici jer nema osnovne opreme.

Daniel Radeta (SDP) rekao je da je što se tiče njega proračun izglasan u 12. mjesecu.

- Ovo je samo stavljanje u zakonite okvire. Izgubili smo pet mjeseci, vrijeme je da se počne izvršavati, a bilo bi najbolje za grad da se ovakva situacija više ne ponovi. Previše je vremena izgubljeno. Ako se ostvari 50 posto, bit ću zadovoljan, rekao je Radeta.

Adela Frank ukazala je kako su neke stavke u odnosu na prošli prijedlog jako promijenjene, a s obzirom na sredstva za Centar za mlade potrebno je što prije ga staviti u funkciju.

Burno je reagirao Enio Meštrović na tvrdnju Ante Rubeše kako je omogućio nastavak politike HDZ-a koju provodi 30 godina i njegovog amnestiranja, a radilo se o njegovom pristanku da se skinu 2 milijuna eura za KK Zadar, kako je bilo ranije dogovoreno s Nadzornim odborom kluba ali i predstavnicima klubova vijećnika. Protiv skidanja novca klubu bio je i nezavisni Dado Burčul.

- Gradonačelnik me pozvao i rekao da će klub dobiti milijun eura, rekao sam da ću podržati proračun. To je ono što je netko odbio u prošlogodišnjem rebalansu, a što je trebao dobiti ove godine. Hoće li mi odgovoriti Meštrović, Ćurković, Rubeša, gdje su nestala 2,5 milijuna kuna?, pitao je Burčul, dodajući kako će on podržati Rubešin amandman za klub i za dvoranu za stolni tenis.

- Meni dođe da se poigram s eci peci pec i odlučim kako ću glasati. Bitno je kakvi su bili pregovori, a bili su takvi da u njima nije sudjelovao gradonačelnik, što pokazuje da je nebitan. On ga predlaže i izvršavat će ga. Vi koji ste ga sveli na nebitnost, imate li ikakva jamstva da će izvršiti ono što ste dogovorili? Zato je svejedno kako ćete glasovati i hoće li proći, ako prođe trebamo vršiti pritisak da se izvršava, rekao je Marko Vučetić. Dodao je i kako tema KK Zadar ne postoji, a tema je Centar za mentalno zdravlje mladih. 

„Kad bi svima bilo bitno što je tebi bitno, svi bi poludjeli u gradu", sumirao je svoju internu repliku Burčul.