Kad bi svako naše misto kao Pakoštane hrvatski maslinari bili bi prvaci svijeta. Njihova tri, Ante Vulin, Vinko Lalin i Tomislav Čudina za svoja ulja na upravo završenom najvećem svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovih ulja u New Yorku (New York International Olive Oil Competition – NYIOOC 2023) osvojili zlatna odličja.
Drago nam je što smo doprinijeli timskom uspjehu maslinara naše države, kaže Ante Vulin, kojemu je ovo druga za redom osvojena medalja u New Yorku. Isti rezultat postigao je i Vinko Lalin. Sa svojim uljem Oleum Premium on je zaslužio odličje lani i ove godine. S istom brendom njegova kćerka Danijela ove godine ponijela je i dvije šampionske titule na domaćim smotrama maslinara i uljara – u Maškovića hanu gdje je održana 6. smotra mladih maslinovih ulja s područja općine Pakoštane i grada Biograda na moru te na nedavno završenoj 25. međunarodnoj manifestaciji Dani masline u Zadru.
„Ovo je uspjeh cijele naše obitelji”, ističe Danijela.
Zanimljivo je da su Vulin i Lalin svoje poslovne uspjehe započeli potkraj 80-tih godina prošlog stoljeća, osnovali i do 2000. godine bili suvlasnici tvrtke Exklusive Tours. Potom su jednako uspješno krenuli svatko svojim putem osnovali nove tvrtke i počeli se ozbiljno baviti maslinarstvom. Danas Vulin ima 980 stupi maslina od kojih su njih 500 na punom rodu, a ostale pristižu. U iznimno zahtjevnoj sezoni 2002./03 on je tradicionalnim metodama proizveo 1500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
“Najveći izazovi bili su prebroditi sušu, sačuvati zdrave plodove i pravodobno ih preraditi”, kaže Vulin. U tome je uspio i Lalin. Unatoč ekstremnoj suši sa 300 stabala proizveo je 2.500 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Treći i najmlađi član pakoštanski laureat Tomislav Čudina natjecao se po prvi put u New Yorku i osvojio zlatnu medalju.
„Prvi se pamte. Ovo mi je vjetar u Leđa”, rekao je Čudina. Maslinarstvom se bavi od 2002. godine. Od djeda je naslijedio zemlju i posadio 61 stablo masline. Ubrzo je kupio još zemlje i posadio 240 stabala maslina, među kojima su Oblica, Levantinka, Plavica, Pendolino, Leccino i Frantoio.
„U budućnosti planiram posaditi još 500 stabala maslina”, kaže i ne krije da je veliki zaljubljenih u masline. Njegov OPG Celini proizveo je nagrađeni blend Olea Viola kojega su svjetski senzoričari ocijenili kao intezivno, ali i harmonično ekstra djevičansko maslinovo ulje, naglašene voćnosti, srednje pikantnosti i blage gorčine.
Uspjeh u New Yorku pakoštanski „maslinarski vitezovi” nisu proslavili samo u krugu svojih obitelji. Jučer u popodnevnim satima organizirali su u pakoštanskoj Vinariji Karaba domjenak sa zakuskom za prijatelje i maslinare. Uz Milivoja Kurtova, načelnika općine Pakoštane i generala Antu Gotovinu, koji su i sami uspješni maslinari, u ugodnom ambijentu, uz domaću spizu, klapsku pismu, pakoštanska vina i nagrađena maslinova ulja družili su se i dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Masline, Danijela Vulin , direktorica TZ Pakošatane i još 30-ak viđenijih maslinara iz Pakoštana i zadarskog kraja.
U New Yorku su hrvatski maslinari osvojili treće mjesto, ponovili prošlogodišnji uspjeh s time da nam je ove godine u samom finišu natjecanja „za dlaku” izmakla titula vice šampiona, rekao je u pozdravnom govoru Ante Vulin. U konkurenciji 1.100 ekstra djevičanskih ulja iz 23 zemlje sjeverne hemisfere Hrvatska je treća. Odmah do maslinarskih velesila Italije na prvom i Španjolske na drugom mjestu koje su na ovo natjecanje poslale znatno veći broj uzoraka od Hrvatske. Službeno smo sa osvojenih 105 nagrada treći na svijetu, a po postotku uspješnosti s obzirom na broj uzoraka prvi, rekao je dr. Ivica Vlatković.