U Arheološkom muzeju Zadar u četvrtak je povodom Međunarodnog dana muzeja održano predstavljanje nove priče u Muzeju, a radi se o nastanku službenih maskota, odnosno muzejske družine. Tema ovogodišnjeg promidžbenog programa bila je ZAJEDNO SVI ZA MUZEJ, s ciljem da se u rad muzeja uključe sve dobne skupine, posebno osnovnoškolci. Ideja je nastala koju godinu ranije, ali kako je pandemija omela sve pa i ovo, realizira se tek sad. Neumorno se radilo na projektu i postoje veliki planovi, ali ovo je samo početak.

Jelena Vekić Bašić, autorica projekta i Marin Franić, autor ilustracija maskota, okupljenoj djeci iz 3.b. OŠ Preradović, dali su kratku uvertiru i detalje o Pinelu i Kukici. Djeca su sudjelovala i postavljala brojna pitanja te davala definicije, a odgovori su nasmijali sve prisutne. 

Doznali smo kako su Pinel i Kukica prijatelji iz djetinjstva. Pinel je, osim „ono što kad ostane pijeska ili di se već radi, pa kad makneš prašinu sa starina ili čega već ", lik dječaka iz zaleđa, koji utjelovljuje sve ono muzejsko iz prošlosti. Malo tih i povučen, za razliku od Kukice. Ona je pak djevojčica morsko plave kose, koja je modernog kova, vrckasta i stalno upada u sitne nevolje, a priča se da dolazi iz Lukorana, otkud je i sam autor ilustracija. Kukica je dobila ime po alatu, koji arheolozi koriste u svom radu, a još davnije bila je priča o toj jednoj konkretnoj kukici, koja je kao najoštrija, bila želja svih arheologa na terenu onda. Taj detalj otkrila nam je autorica projekta uz priču kako je i Marin završio s njima. 

- Marin Franić je naš dugogodišnji vanjski suradnik. On je s nama radio na arheološkim istraživanjima, kada još nije bio Blind artist u Tvornici mašte. No, on je cijelo vrijeme crtao i pričao o ilustracijama. Godinama je sudjelovao na arheološkim terenima s Muzejom, dok sam još bila kustosica. Možda je već tada jednim malim dijelom nastala ideja, no naravno, tokom godina se oblikovala. - nadodala je Jelena Vekić Bašić.

Kukica i Pinel će u sklopu ovog projekta putovati po Zadarskoj županiji, s ciljem da privuku nove članove s istim interesima te njeguju zavičajni jezik. Putem će im se pridružiti novi likovi, koje će osmišljavati djeca koju susretnu u svojim avanturama, a koji će u konačnosti postati dio družine i donijeti svoje običaje. Prva postaja im je Muzej Ninskih starina, gdje će 1. 6. imati prvu kreativnu radionicu.

Ono što je svakako zanimljiv novitet pored ove vesele družine, jest članska iskaznica Arheološkog muzeja Zadar. Svi koji žele postati članovi, moći će od 1. srpnja po cijeni od 10 eura napraviti svoju iskaznicu te njome ostvariti pravo na slobodan ulaz na sva događanja u Arheološkom muzeju, Muzeju starina u Ninu i Sv. Donatu. Iskaznica će vrijediti sve do konca osnovnoškolskog obrazovanja, odnosno 14. godine, a uz nju ide i prigodan poklon (kalendar, raspored sati, naljepnice itd.) s motivima družine.

Isto tako, iz Muzeja su odlučili svakom novorođenom djetetu ove godine, s datumom rođenja 30.11., pokloniti besplatnu člansku iskaznicu. Na taj datum, prije 190 godina, osnovan je Arheološki muzej pa je to jedna lijepa gesta za sve buduće potencijalne ljubitelje muzeja.