I dok su kupci POS-ovi stanova na Crvenim kućama nestrpljivo čekali pročelnika Ureda gradonačelnika 15 minuta, jedan među njima je bio spreman za taj sastanak na koji su bili pozvani prošlog tjedna u Grad Zadar.

On je zadarski POS elaborirao „crno na bijelo" i podijelio na prošlotjednom sastanku.

Taj sastanak i upletanje gradske vlasti u poslovni odnos APN, državne agencije sa Zadranima dobio je političku dimenziju.

Zašto se to nije dogodilo u Rijeci, gdje je prošlog mjeseca podijeljeno 90 stanova. Gradnje je počela 2021. godine, kada i ne Crvenim kućama. Kvadrat je bez obzira na sve „skuže" 1.353,77 eura s daleko kvalitetnijim materijalima nego su novinari to mogli vidjeti u stanovima na Crvenim kućama. Novinari su pozvani prije kupaca kojima je mogućnost dana tek danas i sutra. A kad će ključevi?

Tom prilikom je i pitanje servirano novinarima: tko će pokriti razliku od 7 posto, a zna se da će poskupljenje kvadrata biti 12 posto. Pa APN, zna se, žrtvovat će se.

U slučaju Crvenih kuća, važi smo jedno načelo, tvrdi naš sugrađanin, inače sveučilišni profesor: Ne smije biti kažnjen onaj tko nije za ništa kriv, a to su nedužni kupci, napisao je u svojoj analizi kupac - kojem su kao i većini stanovi na Crvenim kućama pretvorili se u čekanje:

Ako se APN poziva na čl. 13. Predugovora kojim opravdava produljenje roka predaje i useljenja stanova, onda bi morao tužiti, ili:

1) HEP (Ako je HEP kriv) za probijanje roka. (Ali ozbiljni izvori tvrde da HEP TUŽI NJIH za klevetu?!?)
2) Lavčevića, ako su oni krivi (Izgovor „kiša" smetala... HEP)
3) Nadzornu firmu GIN... (ili izvođača, ili projektanta) za PAD na TEHNIČKOM pregledu...

Koliko uopće iznosi Lavčevićev udio (za traženo povišenje cijene), kad je javno obznanjeno (također na mrežnim stranicama apn.hr) da je vrijednost radova (dakle, LAVČEVIĆU) nešto manje od 40 milijuna kuna!?! - dok je UKUPNA vrijednost 64 mil. kuna. Dakle, u CIJENU kvadrata, po tomu Lavčeviću ide nešto manje od 2/3 troška, pa i njegovih maksimalnih 7%, nije 7%, nego manje od 2/3, tj. oko 4,5%... Sami izračunajte preciznije.

- UGOVOR između APN-a i LAVČEVIĆA kupci NIKAD nisu vidjeli, a sad se sva krivnja prebacuje na TAJ UGOVOR!?!? Tko ga je sastavio i kako? Zar nije TAJ KRIVAC onda?

PRIJEDLOZI za žurna RJEŠENJA:
1) U aktualnim novim (ožujak i svibanj 2023.) Dopisima (1. i 2.) od APN-a o produženju roka stoji (kao i u Predugovoru) da će se smatrati da svi PRISTAJU na nove uvjete/okolnosti, osim ako se netko žali ili odustane u roku od 8 dana. Budući da se nitko nije žalio niti odustao, to znači da se PRAVNO može dalje postupati kao da SVI PRIHVAĆAJU, a što znači da APN ima ovlasti za DJELOVANJE sukladno tomu i žurnu realizaciju.

2) Neka APN (i Grad Zadar) dadu jamstvo (zadužnice?) Lavčeviću da će(mo) im isplatiti tu razliku (pravno pokriće imaju u gornjoj točki 1) koliko na kraju postupka ispadne (maks.do 7%), inače se procedura može otegnuti dokazivanjem i opovrgavanjem na jako dugo (neodređeno) razdoblje. Jednostavno mogu dodati ANEKS Ugovoru (i s kupcima, i s Izvođačem) prema kojemu će se RAZLIKA u cijeni isplatiti NAKNADNO po okončanju postupka! A da oni ODMAH isporuče zgradu (i stanove).

Uostalom, MI smo uplatili najprije akontaciju (ja konkretno oko 13.500 eura!) prije cca 18 mjeseci, a potom još cca 40.000 eura prije 15 mjeseci!?!?!! Kod koga su ti novci? Zar oni ništa ne vrijede? Ako ja njima uplaćujem NA POVJERENJE (!?) tolike novce, mogu i oni na naše jamstvo (zadužnice!!) „riskirati" tih 4-5 tisuća eura moguće razlike (po stanu). Osim toga, s obzirom na (sada) povoljnu cijenu ovih stanova (u odnosu na DANAŠNJE tržišne cijene), oni ne mogu izgubiti, nego samo još dobiti, tako da niti nemaju nikakav rizik.

- Ako postoji dobra volja, stvar se može riješiti u manje od 1 tjedan dana! DOSTA nam je više VAŠEG ZAVLAČENJA, punih 8 GODINA od raspisivanja natječaja?! Tko će nama podstanarima nadoknaditi stanarine i toliko izgubljeno vrijeme i život!? Da ne kažem da su u to doba tržišne cijene stanova bile slične ovim danas POTICAJNIMA, a i da je u međuvremenu (pravno vrlo problematično u primjeni na nas!) MIJENJAN ZAKON kako bi bila moguća VIŠA cijena stanova?! Hoćemo li mi dizati TUŽBE protiv vas? Ne zlostavljajte nas više!, poručio je jedan od kupaca 88 stana.

Neki su najavili tužbu protiv APN-a kada su dobili posljednji dopis o otkazivanju primopredaje ključeva koja je trebala biti 15. svibnja. Iz APN-a kao i Ureda gradonačelnika uputili su ih da mogu slobodno raskinuti predugovor. E to je tek razbijesnilo POS-ovce koji u Zadru stvarno nisu krivi a ni dužni za te igrice oko poskupljenja kvadrata nakon tehničkog pregleda.