Grad Zadar lani je od prireza uprihodio 28 milijuna kuna i nisu pristalice njegovog ukidanja, kazao je to prošlog tjedna pročelnik za financije Ivan Mijolović na Diadori TV.

 On je najavu tzv. porezne reforme Vlade Andreja Plenkovića, upravo danas predstavljene, nazvao neslužbenim informacijama. Istina da su prijedlozi dolazili iz službenih izvora puštenih u medije kao probni baloni. Gradonačelnicima je ostavljen mogućnost da dižu porez na dohodak od kojeg je Grad Zadar lani dobio 40 milijuna kuna. Pa je nastao komentar po onoj uzrečici "uzeo na ćupriji da bi vratio na mostu" koju je iz medijskog komentara preuzeo i Predsjednik RH.

Vlada bi tim najnovijim zahvatom utjecala na povećanje plaća. Na one najniže, ukidanje prireza neće utjecati, podsjetio je Milojović. Naime,  onima koji dobivaju minimalac, taj dodatni namet na plaću se ne skida. Grad Zadar se dugo i opirao uvođenju prireza. Tek kada ga je pritisnula ekonomska kriza i manjak u proračunu, uveli su prirez porezu na dohodak plaća po stopi 12 post. Prirez je u Gradu Zadru  uveden 2012. godine

Oni koji imaju velike plaće, našali su načina kako da ga plate po još manjoj stopi.
Ukidanje prireza tražili su iz oporbe Gradskog vijeća, što je jednako populizam kao i najnovija reforma Plenkovićeve Vlade.

Prirez se, prema danas  otkrivenoj poreznoj reformi, ipak ukida. Predloženo je da za gradove s više od 30 tisuća stanovnika koji su do sada mogli imati prirez do 15 posto, raspon poreza na dohodak može se povećati od 15 do 23 posto.

Pa neka gradonačelnik Zadra odluči.