Grad Zadar od 1. siječnja 2024. godine uvodi dvogodišnji moratorij na iznajmljivanje javnih površina na području Mjesnog odbora Poluotok! Gradonačelnik Branko Dukić najavio je ovaj korak nakon ovotjednih akcija u kojima su uklonjeni stolovi i sjedalice na javnim površinama koje ugostiteljski objekti nisu imali u zakupu.

- Možda je javnosti promaklo da smo prošli tjedan uklonili i reklamne panoe s javnih površina. Red se mora poštivati bez iznimke te će se nastaviti s uklanjanjem svog inventara u prostoru koji je tamo bez dozvole. Najvažnija novost je moratorij na svako daljnje ugovaranje korištenja novih površina na sljedeće dvije godine, tijekom kojih ćemo napraviti provjeru korištenja i definirati treba li neke površine i smanjiti zbog potreba građana i zaštite gradske jezgre, najavio je Dukić na današnjem kolegiju gradonačelnika.

Gradske službe uvest će markacije te će označiti granice svih ugostiteljskih površina kako bi se u svakom trenutku znalo prelaze li zadane gabarite.
Pročelnik Tomislav Korona rekao je da se odluka pripremala od kraja prošle godine te se uvodi u cilju zaštite građana, povijesne jezgre ali i ugostiteljskih objekata.

- Pješački koridori bili su ugroženi, imali smo požar na zgradi koja je bila dostupna za promet i vatrogasci su joj uspjeli prići, da je bila na Četiri kantuna ne bi mogli gasiti, rekao je Korona.

Moratorij će se odnositi isključivo na Mjesni odbor Poluotok, a gradonačelnik će moći i umanjiti prostor bude li to u interesu zaštite povijesne baštine.

- Svim onima koji su trenutačno pod ugovorima dat ćemo olakšice, produžit ćemo i zakupninu za maksimalno tri godine, a popust će imati ako sve uplate jednokratno. Nakon ove odluke ići ćemo s pravilnikom o novim zonama i cijenama, dodao je Korona, najavljujući veće cijene.

- Došli smo do maksimuma korištenja javnih površina. Zajednički stav svih stručnih službi je da se više ne opterećuje javna površina. Ta odluka mora proći na Gradskom vijeću. Netko tko se bude htio baviti ugostiteljskom djelatnošću, znat će da neće moći na području MO Poluotok, samo izvan njega, zaključio je Dukić.