Zašto Branko Bungur inzistira na postavljanju stolova uz Mimozu na Kalelargi, a jutros ih je i zavezao žicom, iako gradski komunalci uporno dolaze kako bi ih uklonili jer nema dozvolu za korištenje javne površine? Odgovor smo doznali kod vlasnika prostora Živka Šokote, koji je Bunguru prostor dao u najam, a taj prolaz i prostor u vlasništvu je stanara zgrade, a ne Grada Zadra, iako se on na njega pokušao etažirati. S obzirom na to, nema pravne osnove da se naloži uklanjanje stolova.

- U ovom slučaju, kao i sa stotinama prolaza i trijemova u gradu, gradonačelnik Branko Dukić nastoji preoteti privatno vlasništvo i upisati ga pod Grad Zadar. Upravni odjel za prostorno uređenje čak je izdao potvrdu o etažiranju, iako je jasno da to njega nije smjelo doći. Naime, ako je jedan prostor privatno vlasništvo, a zakon propisuje da je parcela na kojoj se nalazi neki objekt u vlasništvu stanara, onda se grad nije mogao upisati bez suglasnosti svih stanara. Spor je na drugostupanjskom sudu i tek se očekuje pravomoćna presuda.

Kao primjer suprotne sudske presude koja je donesena u identičnom slučaju navodi Ljepoticu, gdje se Grad Zadar također pokušao uknjižiti. Sudac Vladimir Rončević tamo je uvažio prigovor stanara na uknjižbu natkrivenog javnog trijema i prolaza, utvrđujući kako Grad Zadar nije priložio pisanu suglasnost svih suvlasnika. Na Kalelargi se ovo pokušalo napraviti na silu a to, smatra Šokota, ne može proći.

- Nitko ne traži da se građanima zabrani prolazak ovim prostorom, kao što je zatvoren prostor preko puta Kalelarge, što se tolerira, već samo da se na privatnom vlasništvu postave stolovi, kao što su postavljeni desetak metara niže i nikome nisu sporni. Javna površina je samo Kalelarga i na njoj Grad može propisivati što će se postavljati i pod kojim uvjetima, zaključuje Šokota.

Vjeruje da će se spor ipak uspjeti riješiti na miran način, a svakako barem tako da se pričeka pravomoćna presuda suda oko etažiranja. Do tada, ono što vrijedi za sve druge ugostitelje trebalo bi vrijediti i u ovom slučaju.