"The formation of the Ukrainian National resilience system in the period of recovery after the full-scale aggresion of Russia - defense of democracy" naziv je konferencije koja se održava od 5. do 7. lipnja 2023. godine na Sveučilištu u Zadru u organizaciji zaklade Konrad Adenauer.

Radni dio događaja planiran je 6. lipnja 2023. godine u formatu cjelodnevnog okruglog stola.

Sudionici događaja su stručnjaci i političari iz područja sigurnosti iz sljedećih zemalja: Poljske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Ukrajine. I tako je zadar postao mjesto konferencije na temu (u prijevodu) Formiranje ukrajinskog nacionalnog sustava otpornosti u razdoblju oporavka nakon sveobuhvatne agresije Rusije - obrana demokracije.

Pozdravni govori na programu su u utorak, 6. lipnja od 9 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Očekuju se obraćanja Holgera Haibacha, direktora Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju, Gordana Akrapa, direktora Instituta za hibridna istraživanja, prof. dr. sc. Josipa Faričića, prorektora Sveučilišta u Zadru, dr. med. Branka Dukića, gradonačelnika, Ogniana Zlateva, voditelja Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj te ministra obrane Marija Banožića.

Kako Dukića nema u Zadru, možda se pojavi zamjenik gradonačelnika Ante Babić.