Iz Ureda gradonačelnika reagirali su na objavu teksta o sponzorstvu HNK Zadar s 200.000 eura iz gradskog proračuna. S punim pravom, pokazalo se, jer gradonačelnik Branko Dukić jest potpisao odluku i isplatio novac, ali temeljem ranijeg dogovora s klubom nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića i SDP-a oko usvajanja proračuna.

Pozadina priče je traženje predsjednice HNK Zadar Ive Bokanović da se klubu omogući preživljavanje do dolaska strateškog partnera. Kako klub nije, u trenutku predlaganja proračuna, bio registriran tri godine, to se nije moglo ostvariti preko sportske zajednice, već se išlo na fiktivni sponzorski ugovor. A sredstva bi se, rekao nam je Enio Meštrović, trebala koristiti isključivo za financiranje mlađih uzrasta.

- Ove godine je dogovoren iznos od 200.000 eura za omladinski pogon nogometnog kluba. Za sljedeće sezone je predviđeno je 300 tisuća eura za istu svrhu, kaže Meštrović.

Dogovor o sponzorstvu postignut je još prije usvajanja prvog proračuna, koji je povučen. Neki od vijećnika međutim nisu bili upoznati da je taj prijedlog u proračunu, niti je iznos od 200 tisuća eura spomenut u javnost. Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Daniel Radeta tvrdi ipak kako su o tome svi bili upoznati.

- Predsjednica kluba tražila je 400.000 eura, naš klub pristao je isključivo na 200 tisuća. Taj novac dogovoren je za troškove omladinskog pogona, radnu zajednicu i nešto za seniorski pogon. Mi se moramo odlučiti hoćemo li spasiti 20 radnih mjesta i omogućiti djeci da imaju gdje trenirati, a ako to želimo onda je ovaj iznos bio neophodan, kaže Radeta.

Uz isprike gradonačelniku Dukiću, koji nije samostalno donio odluku, ostaje činjenica da je na zaobilazan način, fiktivnim ugovorom o sponzorstvu, dodijeljen novac potreban za funkcioniranje kluba. Ako je vjerovati Meštroviću i Radeti, vidjet će se gdje je otišao svaki cent ovog novca, a mi ćemo to na kraju rado prezentirati javnosti.