Astronomska udruga Zadar dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu, a nagrađuje ih se za doprinos promicanju i unapređivanju astronomije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Zadarske županije.

Astronomska udruga osnovana je 2019., a okuplja 22 zaljubljenika u astronomiju s područja Zadarske županije te je punopravna članica Zajednice tehničke kulture Grada i Zadarske županije.

Udruga je u okviru cjelogodišnjeg projekta nastojala približiti astronomiju kroz predavanja različitim dobnim skupinama. Održavala je astronomske radionice te promatranja s teleskopima na više lokacija u Zadru i Zadarskoj županiji.

Tijekom 2020. godine organizirala su oko 50 različitih aktivnosti, isto tako održala je 48 različitih aktivnosti u 2021., unatoč nepovoljnim uvjetima za vrijeme pandemije.

Kroz 2022., Udruga je organizirala i provela 47 različitih aktivnosti: astronomske radionice i predavanja, javna promatranja noćnog neba s teleskopima i fotografiranja noćnog neba, javna promatranja i fotografiranja Sunca kroz više teleskopa, malu školu astronomije, tečaj astrofotografije, astronomske večeri te dvije aktivnosti za Hrvatsku zajednicu tehničke kulture na Ljetnoj školi tehničke kulture koja je održana na Boriku, u Zadru.

Tijekom godine sudjelovali su na brojnim manifestacijama kao što su dani tehničke kulture, dani astronomije, te na školama astronomije u suradnji sa Centrom za projekte, znanost i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru, Gradom Zadrom, Zadarskom županijom, Uredom za udruge vlade RH i Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije.