„Nakon prve isporučene brze brodice pomorske medicinske službe u Dubrovniku, druga od šest brzih brodica danas se trajno usidrila u zadarskoj luci Gaženica, u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. Izgradnja nepotopivih brodica uz medicinske timove i posadu značajan je reformski iskorak prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj pomorskoj medicinskoj službi", istaknuo je danas ministar zdravstva Vili Beroš povodom svečanosti predaje brze brodice Lučkoj kapetaniji Zadar.

Svečanoj primopredaji nazočili su župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivana Šimić, predstavnik Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina, direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić i drugi uzvanici.

Ususret toj prigodi ministar je još jednom istaknuo snažnu sinergiju Vlade i lokalne zajednice kao i odličan primjer multidisciplinarnog pristupa i međuresorne suradnje Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ali i priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu te lučke kapetanije.

„Možemo biti ponosni na naša dosadašnja postignuća jer pokazujemo da ova Vlada kao i svi koji smo uključeni u ovaj vrijedan projekt činimo nove iskorake u unaprjeđenju zdravlja i kvalitete života svim našim građanima i posjetiteljima Hrvatske. „Zdravlje je prvo" naša je glavna nit vodilja reforme zdravstvenog sustava koja je utkana i u uspostavljanje sveobuhvatne pomorske medicinske službe koja će, uz Dubrovnik i Zadar, svoje vezove imati i u Malom Lošinju, Rabu, Supetru i Šibeniku, sukladno studiji izvodljivosti", dodao je ministar Beroš.
Time omogućujemo zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata, povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto i to u najgorim vremenskim uvjetima, dodala je ravnateljica HZHM-a Maja Grba Bujević koja je posebno istaknula snažnu povezanost sa županijskim zavodima za hitnu medicinu što je posebno vidljivo u organizaciji medicinskih timova koji su svaku brzu brodicu učinili modernom intenzivnom terapijom otpornom na sve vremenske uvjete.

„Brodice su brze i nepotopive. Zvuči fascinantno, pa i nemoguće, no to potvrđuju napredne karakteristike i višekratni testovi brzih brodica iza kojih stoji hrvatska pamet i inovativan tim Iskra brodogradilišta. Rezultat toga je jedinstven hrvatski proizvod koji je potaknuo interes i pojedinih zemalja EU. Stoga su brze brodice višestruki doprinos Hrvatskoj, što ima posebnu težinu u ljetnoj sezoni koja dostiže milijunske brojke posjetitelja samo u Zadarskoj županiji. Sve navedeno pokazuje da sigurno kormilarimo prema inovativnijoj i sveobuhvatnijoj hitnoj medicinskoj usluzi, što je ujedno jedan od ciljeva naše reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu", zaključio je ministar Beroš.