Prije 12 godina, tadašnja gradonačelnica Zadra, Ana Lovrin izjavila je kako ljeti treba biti malo vašara kao opravdanje za štandove s ponudom za turiste ispred Arheološkog muzeja.

Srećom ta je najstarija zadarska institucija kulture bila malo jača od dnevne politike pa su uspjeli ukloniti štandove koji su je „ukrašavali" kao i arhitektonsko djelo  samog muzeja na Rimskom forumu.

Danas su izlošci Arheološkog muzeja stopili se sa šarenilom  balona i kokica  s Kalelarge a na ostacima Foruma pojavio se gladijator koji bi turiste trebao podsjećati na antičku prošlost Zadra. Kao u Rimu gdje je slavna prošlost carstva odavno komercijalizirana.

Tako je danas to izgledalo u povijesnom središtu Zadra - prve ljetne subote kada su turisti navalili na Grad kao da je srce sezone.

Na jednom malom potezu, od Foruma do Morskih orgulja, iz foto-galerije Tomija Burčula, vidljiv je jedan totalni nered u prostoru sa stotinjak prodavača svega i svačega. To je taj šušur u pravom smislu te riječi. Od slika koje se prodaju s jedne strane šetnica, do štandova sa suvenirima s kojima se ulazi na rivu.

Usprkos gradilištu koje zauzima dio uz mul, taj zapadni dio rive je pojeden više nego javne površine pod težinom ugostiteljskih terasa. Uz burger fest koji je naguran u zelenom dijelu rive na kojem su improvizirane ugostiteljske terase uz cestu, nastavlja se posao s jeftinim iznajmljivanjem rive udrugama koje organiziraju sezonsku prodaju.

Jedina je razlika što su ove godine to tipizirani štandovi na kojima su odsvakud došli prodavati na zadarskoj rivi. Lani su "štanderi" plaćali najmanje 200 kuna po danu dok je Grad za osam dana najma dobivao 5 do 6 tisuća kuna od braniteljskih i drugih udruga koje su nominalno se smjenjivali kao nositelji zakupa. Za pet kuna po kvadratu gradske vlasti omogućuju ljetnu zaradu na opjevanoj rivi. Niz šarenila od 40-ak štandova završava na dijelu  kamene šetnice do Morskih orgulja.

Tamo je Grad izmjestio  "bukere" brodskih izleta s Mula. Šteta što je ove godine uz dječji park izostao mini luna park koji je među stablima prethodnih godina bio "napuhan" od Uskrsa do listopada.

Uličnih svirača i svakojakih zabavljača ne nedostaje na tom dijelu rive do samih instalacija. Jedan je danas bio negledljiv s maskom na glavi. Stanarima kamene kuće je sigurno bio nesnošljiv jer je mjesto zarade postavio njima ispod prozora.

A tek oni koji gospodare gradskom imovinom, vide li sve ovo.

I dok mnoge građane zanima što će i kako će biti u budućnosti s pojasom rive  koji je ostao u nadležnosti Grada Zadra, uz novo lučko područje, gradski vijećnici o toj temi ne pričaju. Pitanje je koliko itko od njih uopće na rivu zalazi.