Prošlo je dvije godine od kada se kampanja HDZ-a u Zadru bazirala na uređaju za zračenje onkoloških bolesnika da bi ministar zdravstva Vili Beroš jasno rekao kako kupnja linearnog akceleratora nije još na vidiku.

Ministar zdravstva je izjavio kako je proces nabavke akceleratora iznimno kompliciran. Tek je obavljeno drugo javno savjetovanje na koji je stiglo 50 stranica primjedbi na predloženu javnu nabavu. Novac za nabavu 21 uređaja među koje je zavaljujući HDZ-ovoj vezi, na sreću ubačen i onaj za zadarsku bolnicu, osiguran je iz europske blagajne a rok potrošnje je do kraja 2025. godine.

Nema ni žurbe na gradilištu dnevne bolnice u Zadru gdje su radovi prije skoro godinu dana povjereni Krekić Avangardu nakon što je sa Slovencima raskinut ugovor za taj EU projekt koji je odavno promašio 50 milijuna kuna, odobrenih 2016. godine.

Krekić Avangardu je naravno produžen rok završetka radova koji je trebao biti u travnju a prije toga mu je ugovoren dodatak na ugovor prema kojem bi mu se trebalo isplati 4.375.215,80 eura.

Iz Bolnice su u travnju objavili javnu nabavu za procijenjenu vrijednost od 16 457 eura bez PDV-a. Izabrali su ponudu Iris Nove iz Rijeke koja iznosi 6 900 eura bez PDV-a.

Uz zgradu dnevne bolnice radi se bunker za akcelerator čiji je završetak je pitanje dimenzija samog uređaja za kojeg se ne zna koji će ga proizvođač prodati na natječaju Ministarstva zdravstva kad se jednog dana objavi.

Prostor u kojem će biti uređaj, Slovenci su iskopali na dubini od 10 metara. Njegova izolacija i opremanje izlaze iz okvira EU financiranja  dnevne bolnice, ne samo zbog isteka vremena, nego i zbog posebnih uvjeta prema kojima će samo vrata koštati 700 tisuća kuna, kako je to najavljeno i to bez inflacije i eura.