Općoj bolnici Zadar godišnje treba nešto više od 6 tisuća doza krvi, a Društvo Crvenog križa Zadarske županije prošle je godine skupilo rekordnu brojku od 6340 doza. Kako bi simbolično nagradili darivatelje krvi, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar pokrenuli su novu inicijativu kojom su im omogućili besplatan upis u županijske narodne knjižnice.

„Ideja je uvijek ista - poticanje davalaštva krvi na našem području", istaknuo je Šime Lisica, ravnatelj Crvenog križa Zadarske županije.

Uz njihovu potvrdu pravo na besplatnu članarinu ostvaruju muškarci koji su donirali krv 40 i više puta, te žene koje su to humano djelo učinile minimalno 26 puta. Prema aktualnim podacima, taj kriterij ispunjava dvjestotinjak muškaraca i stotinjak žena.

"Gradska knjižnica Zadar kao matična narodna knjižnica u Županiji, potaknula je i druge narodne knjižnice da se priključe inicijativi, kako bi darivatelji krvi imali besplatnu knjižničnu uslugu na svom području. Pozivu su se odazvale Knjižnica i čitaonica Gračac, Knjižnica Jurja Barakovića Ražanac, Gradska knjižnica Pag i Gradska knjižnica Benkovac te Pučko otvoreno učilište Obrovac, čiji su prostori i knjižnična građa dosta stradali u poplavi", istaknula je Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.

Dodala je kako su nakon poplave preraspodijelili bibliobusna stajališta kako bi stanovnici imali knjižničnu uslugu svakog petka od 9 do 11 sati. I u tim nesretnim trenucima pokazalo se zajedništvo.

„Djelovali smo na području Gračaca i Obrovca. Bio sam osobno tamo i vidio veliku štetu koja je, nažalost, nastala. Knjižnici smo ustupili isušivače koji pokušavaju izvući tu vlagu. Zbližavamo se u ovakvim lijepim trenucima, ali i u takvim kriznim situacijama", poručio je ravnatelj Crvenog križa Zadarske županije.

Njihov rad bazira se na volonterizmu i upravo zato u ovu akciju uključili su i volontere čiju će članarinu financirati sami uz uvjet da odrade minimalno 90 i sati godišnje.