Kao što je stanovnicima naše županije odavno poznato u Ninu se već uobičajeno svakoga ljeta u svrhu liječenja intenzivno koriste nalazišta peloida koja su se upotrebljavala u ljekovite svrhe još u antičko doba.

S organiziranim korištenjem pod stručnom kontrolom, ovaj se vrijedni lokalitet stavio u funkciju prije četrdesetak godina na inicijativu Odjela za fizikalnu medicinu Zadarskog medicinskog centra, kada su stvoreni osnovni uvjeti za boravak i stručan rad.

Medicinski nadzor nad korisnicima od samih početaka provode liječnici - fizijatri i fizioterapeuti zadarske bolnice, jer se ovaj prirodni način liječenja ipak ne smije nekontrolirano koristiti s obzirom na to da pretjerivanje i neadekvatna primjena mogu imati i suprotne efekte od onih koje pacijenti žele.

- Terapija ljekovitim blatom u kojem obično prevladavaju sumpor, kalcij i magnezij, ima izrazito pozitivno djelovanje na ljudski organizam, poboljšava tonus muskulature, a što je najvažnije pomaže pri ublažavanju tegoba izazvanih raznim reumatskim oboljenjima i pri liječenju istih. Osobito je važno što se ovom terapijom potiče cirkulacija i prokrvljenost, izmjena tvari, i izlučivanje štetnih tvari iz organizma, a općenito se jača i imunološki sustav, kaže dr. Neven Birkić spec. fizijatar, rukovoditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju u Općoj bolnici Zadar.

I ove sezone naši će građani moći koristiti usluge ove službe tijekom cijelog ljeta počevši od ovoga ponedjeljka 26. lipnja pa sve do kraja mjeseca kolovoza. Usluge će se pružati svakim danom osim vikendima i praznicima u terminu od 7:30 sati. Za dolazak na terapije potrebno je uzeti uputnicu svoga obiteljskog liječnika medicine i javiti se liječniku specijalistu fizikalne medicine.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti na telefonski broj 023-505-031.