Dok se gosti i domaći kupaju na jednoj od pješčanih plaža Sv. Filip i Jakova, u moru se buše rupe za buduću marinu koju gradi Jako Andabaka.

Tragom videopoziva na teren je otišla istražiti reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. I tek što je zagrebala po površini problema - dobila je niz bizarnih odgovora općinskog načelnika Zorana Pelicarića.

Njegova izjava da Hrvat treba živjeti 200 godina da bi dobio dozvole, bila je  citirana na skupštinu u smislu da je kontroverzni načelnik koji i sam gradi bez dozvole, posve u pravu.

"Ovo što se događa trenutačno je gore nego u kamenolomu i rudniku. To je takva buka 12 sati na dan da ne možeš vjerovati. To je muka. Ne možeš leći popodne. Samo razbija, nema mira", opisao je turist iz Slovenije Robert Andolšek.

"Mi smo preporučili gostima da uzmu čepiće za uši. Već su ih počeli naručivati, tako da je kod nas u Sv. Filipu i Jakovu počela velika prodaja čepića za uši", kazao je vlasnik ugostiteljskog objekta Siniša Prtenjača.

Ili tako, ili naglo prekidaju odmor. "Dosta je bilo, moramo se malo odmoriti prije povratka na posao sljedeći tjedan", nezadovoljan je Andolšek. Gube gosti, a gube i ugostitelji.

"Mi smo svjetski prvaci za uništenje. Tako mi, moji kolege turistički radnici, od ove sezone ne očekujemo ništa. Tako i iznajmljivači, agencije otkazuju. Ne znam što će biti s ovom turističkom sezonom", strahuje Prtenjača.

U srcu mjesta gradi se marina. Privatni poduzetnik uz građevinsku dozvolu, i uz blagoslov Općine, ima dozvolu raditi i ljeti. "Ovo je teška investicijska borba, a razumijem i ljude koji iz svoga kuta smatraju da to nije u redu", kazao je za Dnevnik Nove TV načelnik Općine Zoran Pelicarić.

On poručuje: strpljen - spašen. Pelicarić tvrdi kako je za 15 milijuna eura vrijedan projekt Filip i Jakov čekao je 40 godina. I radit će se, kaže, do lipnja iduće godine.

Na pitanje je li svjestan da gosti bježe iz mjesta zbog buke, odgovara: "Gledajte, nemam komentar, u pravu ste. Morate jedno znati, ako prozivate, a moram se braniti širinom, pa imate dosta stranaca koji napuste privatni apartman jer nisu zadovoljni", Pelicarićev je odgovor.

U Općini vrije već mjesecima na relaciji vlast - ugostitelji. Jer Općina je, naime, odlučila imati svoje ugostiteljske objekte kako bi zaradila. No gradili su gdje nisu smjeli - na kulturnom dobru, suprotno zakonu. Konzervatori su gradnju zabranili. Općina i sama krši zakon, a načelnik bespravnu gradnju slikovito objašnjava.

"Treba živjeti 200 godina"

"Kod nas, ako idete normalnim putem, ja smatram da čovjek, Hrvat mora biti kornjača. Što to znači? Njemu je malo 60 godina da riješi svoje probleme. Hrvat, za razliku od Nijemca i Austrijanca, treba živjeti 200 godina", smatra načelnik.

Konzervatori su naložili da se nelegalna gradnja mora ukloniti odmah. Ako se to ne učini, slijede novčane kazne, navedeno je u prilogu Nove TV.

Neslužbeno se proširila vijet da je Pelicarić zbog prijetnji tražio policijsku zaštitu. U PU zadarskoj su na novinarki upit o tome kazali da nemaju evidentiranu prijavu za kazneno djelo prijetnje, počinjenu na štetu predstavnika lokalne samouprave.