Prošao je travanj kada je najavljeno iz Zavoda za prostorno planiranje da će idućeg mjeseca Grad Zadar dobiti gotov nacrt petih izmjena svog Prostornog plana. Trebao je to biti svibanj a prošao je i lipanj da bi Stjepan Gverić, ravnatelj te županijske ustanove na prošlotjedno pitanje kad će, dao klasični odgovor - uskoro.

Odluka o izradi izmjena PP Grada Zadra donesena je na Gradskom vijeću u prosinca 2020. godine. Najvažniji razlog njegove spore izrade ispao je to što je pravo prednosti dobio Županijski prostorni plan za koji je odluka donesena još 2019. godine. Problem je što Zavod nema kapaciteta za taj posao, spočitnuo je resorni pročelnik Darko Kasap. S time se morao složiti Gverić.

 Najnoviji razlog kašnjenja su novi zahtjevi koji su stigli iz Grada a koji se odnose prvenstvenu na prometnu infrastrukturu - nitko ne da preko svoje zemlje. Grad na to ima pravo kao investitor Plana sve do njegovog konačnog prijedloga, istaknuo je ravnatelj Zavoda kao i to da se nazire njegov konačni kraj.

Ali tko je odgovoran za takvo stanje u Zavodu pred onima koji čekaju taj plan koji se prvenstveno radi zbog investitore hotela. Svi se pitaju što je s budućim hotelom uz bazen na Kolovarama. Prema informaciji koju smo iskamčili od ravnatelja - u predloženom Planu ta zgrada nekadašnje poliklinike može se rekonstruirat u postojećim gabaritima.

To znači da su odbijeni prijedlozi za širenje u visinu i u dužinu, uz plažu koju je Grad Zadar uredio milijunima kuna iz Fonda za turističku infrastrukturu. Taj dio Kolovara dio javnosti u Zadru već vidio kao hotelsku plažu.

Gradonačenik Branko Dukić 2021. godine je izjavio kako će plaža Kolovare ostati javna plaža. - Netko je kupio zgradu za 20 i nešto milijuna kuna, ništa mu mi nismo ustupili niti ćemo ustupiti. On ima plan napraviti hotel, a koliko sam upoznam, projektant će biti Nikola Bašić, kazao je prije dvije godine upućeni Dukić.

Druga važna odredba plana je 30 posto umjesto dosadašnjih 20 posto zelenila na građevinskoj parceli. Dok se Plan usvoji koji će nadamo se na jesen doći na javni uvid, proći će "baba s kolačima". To znači da će betonizacija biti na djelu samim time što je izdan ogroman broj građevinskih dozvola za apartmanske zgrada po važećoj odrebi o zelenilu koja se  uglavnom pokriva s grmićima da bi se dobila što veća iskoristljivost parcele.