Mnogi Zadrani davno nisu bili u turističkom naselju Zaton  i sigurno bi se iznenadili preobrazbom tog  malog turističkog gradića čijih je 40 godina lani obilježila tadašnja uprava i vlasnici Turisthotela.

Novima je pripala čast da otvore Ventulu, novi sadržaj u Zaton Holiday Resort kako se novim turističkim terminima naziva to najveće turističko naselje Dalmacije. Na mjestu starog kompleksa zabavnog centra izgrađenog početkom 80-ih godina, izgrađen je kroz zimu moderan objekt za ugostiteljstvo, s VIP zonom s dva bazena i sunčalištem na krovu.

 Projektirao ga je arhitekt  Venecijanac Robert Bezdikia naziv Ventula (lepeza) pogoduje tom novom sadržaju uz plažu. On potpisuje i novu recepciju Zatona na početku Kalelarge koja doista treba osvježenje. Iako je staklena, pod tom nadstrešnicom koju je kreirao  talijanski arhitekt, tempretaura je više nego ugodna u odnosu na vanjsku žegu.

Osim u pješčanim uvalama na plažama, gostima i posjetiteljima Zatona na raspolaganju je vodeni centar s bazenima i atrakcijama kao jedno od brojnih mjesta animacije.

Iako se Zaton profilirao kao mjesto obiteljskog turizma, jedna od njegovih prepoznatljivosti je zelenilo. Linearni park napravljen prije dvije godine vrhunac dizajniranih pejsažnih površina za koje je Turisthotel redovno dobivao nagrade je tzv. linearni park. Ali i desetine novih pinija koja su zasađene ispred apartmanskog dijela Zatona.

Najveća vrijednost Zatona i ono po čemu je najviše nagrađivan jeste kamp koji je postavljen okomito na plažu tako da su u Turisthotelu nabavili vlakić da ih može razvoziti do mora. Na to nam je ukazao Marinko Marinović kojem je ovo posljednja sezona prije mirovine.

 Svoje bogato iskustvo u vođenju kampa od 1996. godine iskazat će jednostavnim činom dobrog domaćina. Stalnim gostima trebaš izaći u susret, ističe Marinović. Pa tako Nijemac, Daniela sa svojom obitelji već godinama plaća nekoliko parcela ali  uvjet mu je prvi red do mora za odmor koji im traje tri, četiri tjedna. On je ujedno i diler jednog od skupljeg kampera, marke Concorde za koji je rekao kako košta više od 300 tisuća eura.

Suprotno uvriježenom mišljenju o onima koji ljetuju ispod šatora, kamperi sa svojim auto domovima su zapravo poput nautičara, imućni gosti kojima je od iznimne važnosti priroda i sloboda. Potvrdio je to i ovaj gost iz Njemačke kojem je Zaton ljetni dom više od 10 godina.

U samom kampu početkom ovog tjedna bilo je 4 730 gostiju, kao iz topa će voditelj kampa u kojem je prema informacijama Marinovića, 1650 jedinica.

Bolja je to polovica ukupnog broja od preko 7000 gostiju koliko ih krajem lipanj ljetovalo u Turisthotelovom  Zatonu. Ima ih iz cijelog svijeta.

- Za srpanj nam je booking 95 posto pohvalio se Ivo Bobić, direktor prodaje Turisthotela u kojem su za ovu sezonu lani usklađene cijene za iznos inflacije.