Kada specijalizant u zadarskoj bolnici kaže da se sustav urušava i da mu je žao onih mladih liječnika koji bi trebali doći, onda je stvarno podne odzvonilo. I to na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHPB), tko god ga je izumio, gdje je taj model spao na grupicu specijalizanata i jednog sekundarca.

Šestorica tih mladih liječnika koji su preko Ministarstva zdravstva primljeni na godinu dana, uz mentorstvo, kako bi stjecali iskustvo i skupljali bodove za specijalizaciju, dalo je otkaz. U pitanju je bilo 300 eura mjesečno koliko su dodatno tražili za rad u Hitnom bolničkom prijemu u koji se specijalisti rijetko kada skupljaju.

Otišli su u vanjsku Hitnu gdje imaju dvostruko veću plaću, više bodova a nama samo dovoze pacijente, kazao nam je mladi liječnik svjestan i toga da sve njegove kolege ne mogu izdržati ubitačan ljetni tempo. Neki će otići na bolovanje a oni koji ostaju dobit će višestruku odgovornost, bit će umorni i u strahu da ne pogriješe nad pacijentima.

Tome treba dodati i nedovoljno medicinskih sestara ali i to je problem u zadarskoj bolnici.
Da će biti pakleno ljeto, potvrdio nam je i jedan specijalist informaciju kako je ravnatelj KBZ Zagreba zabranio specijalizantima rad tijekom ljeta u matičnim bolnicama.

Oni trebaju raditi u zagrebačkim bolnicama dok njihovi specijalisti idu po godišnjim odmorima umjesto da pomognu u dalmatinskim bolnicama gdje je najveći pritisak pacijenata iz kontinenta. Isto je i u KBC Dubravi odakle također ovog ljeta neće doći specijalizanti u Zadar kako bi pomogli svojim starijim kolegama.

Zadarska bolnica ima 70 specijalizanata.

Zavod za hitnu medicinu preselio u bolničku polikliniku, ali pacijenti odlaze na OHPB

Jedan od njih je počeo specijalizaciju na pedijatriji, ali je nakon 6 mjeseci dao otkaz jer je zapravo bio iskorištavan na Hitnom bolničkom prijemu, a da Odjela nije vidio.

Pokušaj Ravnateljstva bolnice da angažira pedijatre iz primarne zaštite u vikend dežurstvu kojeg bi Županija plaćala 500 eura mjesečno, završio je također neuspjehom. Prema miljenju iskusne bolničke specijalistice to je nemoralna ponuda s obzirom da bi ti liječnici bili daleko više plaćeni za jedno dežurstvo mjesečno, a da dio njihov posla uvijek odrađuju kolege im iz Bolnice koje su potplaćeni za to isto dežurstvo.

Da je OHPB napravio poremećaj sustava u Bolnici, godinama su upozoravali iz Ravnateljstva bolnice. Taj odjel je pod pritiskom pacijenata koji na mala vrata naprave pretrage za koje inače čekaju mjesecima. Više nitko ne ide u Hitnu gdje se autonomija timova svela na intervencije kod prometnih i taksi službu pacijenata pod rotirkom koje dovode svojim kolegama s kojim su do jučer neki radili na Hitni bolnički prijem.

I kada se tome dodaju gosti, turisti - to je više od stotinu pacijenata u danu.