Izaslanstvo Grada Benkovca na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem boravilo je u portugalskom gradiću Alenqueru u razdoblju od 22. do 25. lipnja 2023. godine. Uz gradonačelnika Bulića, članovi izaslanstva su bili ravnatelj Zavičajnog muzeja Marin Ćurković, savjetnica za gospodarstvo Kristina Klapan te Tomislav Škaulj kao predstavnik OPG-a Šime Škaulj.

Tamo su išli na poziv općine Alenquer i to u povodu proslave 6. godišnjice potpisivanja Sporazuma o suradnji između Benkovca i Alenquera. Kao predstavnik agronomskog fakulteta u Zagrebu, posjetu se pridružio i profesor Edi Maletić.

Sporazum je svečano potpisan dana 27. lipnja 2017. godine u Alenqueru. Cilj potpisivanja Sporazuma bio je ostvarivanje suradnje dvaju gradova, razmjena znanja i provedba aktivnosti na području vinarstva i vinogradarstva, te očuvanju, razvoju i promicanju autohtonih sorata vinove loze i njihovih vina. U povezivanju dvaju gradova sudjelovali su prof. Edi Maletić, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, portugalski Nacionalni institut za agrarne i veterinarske znanosti (INIAV) i Hrvatsko-portugalska gospodarska komora. Agronomski fakultet, INIAV i vinarija Adega Cooperativa da Labrugeira također su supotpisnici Sporazuma.

Godine 2020. suradnja je rezultirala prvim zasađenim vinovim lozama. Na imanju Šime Škaulja u Nadinu zasađeno je šest sorata, ukupno 2.200 trsova i to crne sorte Touriga nacional, Touriga franca, Vinhao (Souzao), i bijele Vital, Fernao Pire i Arinto. Na području Alenquera zasađene su Plavac, Plavina i Svrdlovina od crnih te Maraština, Pošip i Vugava od bijelih sorti.

U 2022. godini nakon prve berbe provedena je vinifikacija a vina proizvedena od portugalskih sorti prezentirana su na 14. smotri proizvođača vina i maslinovih ulja u Nadinu u prosincu prošle godine. Vina su kušana od strane stručnjaka i šire publike te su neke sorte istaknute kao jako interesantne za daljnja istraživanja i praćenje.

Upravo je početak proizvodnje prvih vina od autohtonih sorti iz obje države bio povod za ponovni susret. Tijekom prvog dana boravka u Alenqueru gradski vijećnik Paulo Franco je organizirao primanje kod gradonačelnika Pedra Miguela Ferreire Folgada u predivnoj gradskoj vijećnici. Svi prisutni su imali priliku kušati vina od prošlogodišnje berbe gore navedenih sorti. Posebno iznenađenje je bilo vino Posip & Vital koje su proizveli portugalski partneri.

Glavni cilj ovog putovanja bio je dogovor o daljnjim aktivnostima, te međusobno savjetovanje vezano uz uzgoj autohtonih sorti. Na seminaru „Uloga autohtonih sorti u identitetu teritorija" obostrano je naglašena važnost ove međunarodne suradnje u promociji vinogradarstva i vinarstva obiju regija, koja je kao takva jedinstvena u Europi. Tijekom panel rasprave prikazani su rezultati prve berbe kako portugalskih tako i hrvatskih sorti.

Idućeg dana, posjećen je vinograd na kojemu su zasađene hrvatske sorte te su razmijenjena znanja i iskustva vezana za uzgoj vinove loze.

U zadnjem danu posjeta upriličen je prigodni program u Vili Verde dos Francos, župi u općini Alenquer gdje su vina i hrvatskih i portugalskih sorti prezentirana široj javnosti. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su pijanisti Rui Filipe i Pedro Ramos te sopranistice Mili Vizcano i Tanja Šimić koja je rodom iz Hrvatske. Ova lijepa gesta organiziranja nastupa dijelom i na hrvatskom jeziku je doprinijela već ionako predivnom dojmu o Portugalu i domaćinima koji su dočekali predstavnike Benkovca raširenih ruku.