Za sinoćnji prijenos HRT-a koncerta na svečanom otvaranju Glazbenih večeri u sv. Donatu, iz Koncernog ureda kao organizatora s koncertnog klavira Bösendorfer uklonili su tekst s pločice na kojoj je pisalo tko je donirao taj instrument.

Na pločici je pisalo kako je to donacija iz 2017. godine te su sa strane diskretno ucrtane dvije logo oznake Lions kluba i Grada Zadra.

Zadarski Lionsi su pet godina provodili humanitarnu akciju za opremanje Koncertne dvorane na kraju čega su kupili za nju klavir uz pomoć Grada Zadra koji je ujedno financira Glazbene večeri u sv. Donatu.

Da nešto nije u redu s pločicom posumnjala je jučer Davorka Mezić, donedavna predsjednica i voditeljica akcije Zadar Classic Open Air Zadar uz Vlastu Franičević s kojom je sinoć u gledalištu pratila otvaranja.

Kada je koncert završio, njezina sumnja je potvrđena - nestao je sadržaj s donatorske pločice.

Izbrisan tekst o donaciji - iz Koncertnog ureda nisu najavili vraćanje

Tko, što, kako, kada i zašto, pet je osnovnih novinarskih pitanja za ovu vijest za koje je Davorka Mezić, inače umirovljena novinarka tražila odgovore: od pročelnice Dine Bušić, preko ravnateljice Koncertnog ureda do urednice s HTV-a Jane Haluze, umjetničkog ravnateljice Jurice Šoše pa do samog gradonačelnika Branka Dukića.
Prvom se obratila Dini Bušić koja je predsjednica Upravnog vijeća GV u sv. Donatu.

- Ne znam, pitajte ravnateljicu Koncertnog ureda uputila je pročelnica na Melitu Ivković.

Zašto je skinuta pločica? Samo je prekrivena po zahtjevu HRT-a koji ne dopušta reklame, kazala joj je ravnateljica Ivković, pa je istraga proširena na urednicu prijenosa Janu Haluzu.

- To nema veze s HRT-om. Nikad ne zabranjujemo takve natpise o donacijama. To nije reklama nekog npr. pića. Jako mi je žao ali to je stvar organizatora, kazala je novinarka i urednica HTV-a.

Šoša nije primijetio ali je s upornom Davorkom Mezić otišao do ravnateljice Koncertnog ureda, koja je pozvala svoju producenticu Sunčicu Špoljarević. Ona je ponovila da HRT zabranjuje reklame i slično u prijenosu i da je ona dobro proučila ugovor.

Gradonačelnik Dukić je također upoznat  i tek je ustvrdio kako se to ne bi smjelo raditi.

Na novinarski upit da komentira taj skandal, njegov pročelnik Ante Ćurković, ujedno član Upravnog vijeća GV, nije se oglasio. Tako se i štite interesi Grada Zadra. Zato je na novinarski upit brzo stigao odgovor ravnateljice Ivković od koje smo tražili da nam pošalje faksimil te odredbe ugovor s HRT-om koji je javni servis.

- Pločicu smo prekrili na zahtjev HRT-a, a prema odredbi ugovora koja nalaže da se na pozornici i pored nje neće nalaziti nikakvi promidžbeni i sponzorski elementi ni simboli.

Nevjerojatno zvuči da tu spada donacija i simbol Grada Zadra bez kojeg ne bi bilo ni Glazbenih večeri a kamoli plaćanja najskupljeg prijenosa i koncerta Simfonijskog  orkestra.

Pa da se malo skandal ublaži, onda se u odgovoru napiše i kako" Koncertni ured Zadar ostvaruje dugogodišnju suradnju s Lions klubom Zadar kroz organizaciju njihovih humanitarnih koncerata, posljednji od kojih je bio u veljači ove godine u Koncertnoj dvorani braće Bersa."

Daleko jasniji je komentar kojeg je napisala Davorka Mezić. u ime članova zadarskog Lions kluba koje je o tome izvijestila.

 - Lionsi su jako ponosni na akciju koju su godinama vodili za Koncertnu dvoranu i Kneževu palaču i njen rezultat - kupovinu klavira s Gradom. Prekrivanje pločice koja govori o toj donaciji u tako značajnom događaju izravno prenošenom na HRT, jako ih je razočaralo i rastužilo.