Kraj lipnja protekao je u znaku obilježavanja 10. godišnjice članstva u Europskoj uniji. Kroz organizaciju sajma EU projekta i konferencije obilježavanju se priključila i Agencija ZADRA NOVA.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, povodom 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, organizira konferenciju i sajam EU projekata koji su održani 26. lipnja 2023. godine u Providurovoj palači u Zadru.
Konferenciji i Sajmu su među ostalima nazočili i prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru; Božidar Longin, župan Zadarske županije; doc. dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu; Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj; Branko Baričević, prvi voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj; Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra; Ana Baričić, direktorica, Marex Elektrostroj d.o.o. te ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković.

Kroz panel raspravu o rezultatima 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji govorili su prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru; doc. dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu; Marko Župan, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU; Branko Baričević, prvi voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj; Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra te Ana Baričić, direktorica, Marex Elektrostroj d.o.o.

- Na Sajmu u Atriju Providurove palače 26 izlagača predstavilo je svoje EU projekte. Izlagači su bili pravi odraz raznolikosti u provedbi EU projekata. Među izlagačima su bili predstavnici javnog, privatnog, znanstvenog i civilnog sektora. Svi oni zajedno proveli su preko 100 projekata čija se brojčana vrijednost mjeri u milijunima eura, a ona društvena je još mnogostruko veća. Dodajmo kako se na području naše županije provedeno je ili se trenutno provodi projekata u vrijednosti 500 milijuna eura, ističe Marija Dušević, viša savjetnica u Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

No sajam i konferencija nisu bili jedino događanje organizirano povodom 10. obljetnice članstva, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prigodnim programom pridružila se kampanji „Otvorena vrata EU projekata" koju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao središnje tijelo državne uprave za provedbu EU fondova. Cilj održavanja „Otvorenih vrata EU projekata" je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga. Aktivnosti u sklopu navedenog događanja odvijale su se 30. lipnja i 1. srpnja 2023. godine.

Obljetnice su trenutak kad podvlačimo crtu na uspjehe i neuspjehe. Koji su po vama najbolji rezultati 10-godišnjeg članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji? U kojem smjeru još bolje iskoristiti prilike i mogućnosti koje nam članstvo pruža?

- Na području naše županije provedeno je ili se trenutno provodi projekata u vrijednosti 500 milijuna eura. Od ovoga prostora Providurove i Kneževe palače, do dnevnih bolnica, Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, sustavi navodnjavanje, vodno komunalne projekte, lučka infrastruktura, zadarska riva.
Hrvatska je 1. siječnja 2023. godine istodobno uvela euro i postala dio Schengenskog prostora. Članstvo Hrvatske u EU olakšalo je pristup jedinstvenom tržištu što je dovelo do povećanog izvoza i jačanja trgovinskih veza s drugim državama članicama. Neometano kretanje robe, kapitala, usluga i ljudi poboljšalo je gospodarstvo i integraciju i stvorilo povoljno poslovno okruženje. Članstvo u EU potaknulo je i znatna poboljšanja i u hrvatskom infrastrukturnom sektoru (npr. Pelješki most). Novi višegodišnji financijski okvir i NPOO nam pružaju dodatnu priliku, rekla je Dušević.