Na gradilištu Poljane Požarišća ovih se dana silom prilika odvijaju građevinski radovi.

Susjedi negoduju jer znaju da je od 1. srpnja na snazi zabrana radova u zonama koje su proglašene turističkim a Polutok to svakako jest. Kao i zona pod posebnom konzervatorskom zaštitom zbog čega su investitori koji su spasili Grad Zadar kupnjom ruševne i opasne kuće, sebi natovarili problem.

Iako su prije ljeta dobili građevinsku dozvolu, investitori su opet zapeli na arheološkim ostacima zida zbog kojih su morali raditi novi otkop. Time je došla u opasnost sigurnost susjedne kuće.

- Ta kuća u okruženju stambenih zgrada također je u lošem stanju i naš statičar je inzistirao na njezinoj zaštiti kako ne bi došlo do urušavanja. Mi sada to radimo i to smo prijavili nadležnim službama i Gradu Zadru koji nam je dao desetak dana da to napravimo, kazao nam je kap. Toni Brok.

Srednjovjekovni i antički ostaci  u iskopima za temelje budućeg hotela

On je, kao što je poznato, jedan od trojice investitora u novi hotel koji je izgraditi na mjestu srušene kuće. Nju su kupili za 1.7 milijuna kuna preko tvrtke Albergo u vlasništvu Mite Mičić.  Tu je još i poznati zadarski košarkaš Marko Popović.

Projekt nove građevine u gabaritima stare napravio je Studio Lasan. Investitori su probili sve rokove ulaganja gradnje zbog arheologije koja se skrivala ispod zgrade koju su morali srušiti.

U toj dinamici građenja na koje čekaju već tri godine imali su spora arheološka istraživanja, pa čekanje izvještaja, onda konzervatorskih uvjeta bez kojih nema projektiranja, pa papirologija za građevinsku dozvolu koju su napokon dobili za rekonstrukciju.

Uz gradilište netko je stavio upozorenje da je to streljana, što naravno nisu napravili investitori.