Najveći EU projekt od preko pola milijarde kuna na zadarskom području, Centar za gospodarenje otpadom, ulazi u završnicu.

Nositelji radova, slovenski RIKO najavio je zadarskom EKO kako će krajem listopada početi s pokusnim radom za što im treba 4 tone komunalnog otpada. Taj povijesni čin  najavio je na ovotjednom Gradskom vijeću direktor EKO d.o.o., Dino Perović u sklopu rasprave o poslovanju te tvrtke čiji je većinski vlasnik Grad Zadar.

On je gradskim vijećnicima najavio kako će početkom 2024. godine početi probni rad u trajanju od 6 mjeseci. Time formalno prestaje s radom deponij u Diklu. HDZ-ov vijećnik iz Dikla, Bruno Milin, izrazio je zabrinutost za radnike s deponije. Među njima ima i dobrih, kazao je Milin pa ne bi bilo dobro da završe na ulici. Naravno da će dio njih imati posao u drugoj gradskoj tvrtki Eko, na novu deponiju u Biljane Donje, potvrdio je to Perović.

Direktor Eka izvijestio je Gradsko vijeće kako su obavljena prva tri (za upravnu zgradu, pristupnu cestu i TS) od 13 tehničkih pregleda koje provodi komisija Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša. Dodao je i kako se montiralo 80 posto oprema za MBO pogon koji je bazične tehnologije Centra.

Još uvijek se ne zna koliko će na kraju koštati taj posao stoljeća, ugovoren 2019. godine na 460 milijuna kuna bez PDV-a.

U raspravi na Gradskom vijeću o poslovanju tvrtke Eko ponovno se problematiziralo pitanje Sortirnice. Ona je, ponovio je Perović, izbačena iz tog projekta i prepuštena jedinicama lokalne samouprava. Oni će taj projekt aplicirati prema EU fondovima a kada se izgradi tražit će natječajem tko će biti koncesionar čije će gubitke opet pokrivati vlasnik Sortirnice. 

Uz to što će računu građanima poskupjeti za 100 posto jer će Čistoća kako je najavio njezin direktor Ivan John Krstičević, imati veći trošak prijevoza do Biljana Donjih, i taj dio će se jednog dana prebaciti na njihov račun odvoza kućnog otpada.

Gradonačelnik Branko Dukić u raspravi oko poslovanja Čistoće, sjetio se kako već dugo ima ideju da se gradski vijećnici upoznaju s tim mega - projektom koji se sufinancira iz Gradskog proračuna. Mislim da bi to dobar izlet, istaknuo je Dukić.

Njegov prijedlog je s dozom ironije preformulirao Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća, kazavši kako bi obilazak deponije na jasen bio dobar „team budildig". 

Gradski vijećnici, naime, trebali bi se malo bolje upoznati i pomiriti.