Opća bolnica Zadar morat će svom liječniku, specijalistu otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije Ivanu Baraki, isplatiti oko 40 tisuća kuna uz kamate i naknadu za sudske troškove, zbog utvrđene diskriminacije u postupku njegovog napredovanja.

Baraka je 2018. godine, zajedno s još dvojicom liječnika sa svog odjela, Mladenom Srzentićem i Ivicom Nekićem, podnio zahtjev za priznavanje statusa specijalista iz uže specijalizacije, za koje je, između ostalog, bilo potrebno ishoditi suglasnost tadašnjeg voditelja Odjela za otorinolaringologiju, danas u mirovini, primarijusa Marijana Kovačića. On je za njega i dr. Srzentića dao samo uvjetno mišljenje, čak i nakon naputka Minsitarstva zdravstva da ga mora dati, i to pod obrazloženjem da maksilofacijalna kirurgija nije njegova uža specijalnost pa ne može ni ocijeniti kolegin rad.

- Postoje dvije različite uže specijalizacije pod istim nazivom - „uža specijalizacija iz plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i vrata", jedna na području maksilofacijalne kirurgije, a druga na području otorinolaringologije. Obje uže specijalizacije, iako nose isti naziv, imaju svoje odvojene programe i provjeru znanja. Prim. Kovačić je obrazložio nemogućnost izdavanja pozitivnog mišljenja činjenicom da je on liječnik specijalist otorinolaringologije, a ne maksilofacijalne kirurgije, branila se Opća bolnica Zadar u sudskom postupku.

Međutim, naknadno je potpisao pozitivno mišljenje Srzentiću i Nekiću, ali ne i Baraki, pa on nije mogao u roku od 12 mjeseci, koliko je bilo propisano novi pravilnikom iz 2018., ostvariti pravo na priznavanje uže specijalizacije, a time i veću plaću. Sudac Općinskog suda u Zadru Tomislav Bago presudio je kako se radi o diskriminaciji, naložio bolnici da mu isplati razliku u plaćama, prizna užu specijalizaciju i po višem koeficijentu isplaćuje plaću.

- Sud drži da nije bilo razloga za uskraćivanje navedenog pozitivnog mišljenja posebno pored činjenice da je tužitelj dobio pozitivno mišljenje Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata i mišljenja ravnatelja bolnice. Isti voditelj je, bez obzira na svoj stav, ranije izdao pozitivno mišljenje i za kandidata Srzentića i za drugog liječnika Ivicu Nekića, dok za Baraku takvo pozitivno mišljenje nije izdao, presudio je Bago.