Turistički srpanj u Zadru osjetno je bolji od lanjskoga. TZ Grada Zadra ističe da je dolazaka 7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, dok su noćenja porasla za 1 posto. I rezultati na godišnjoj razini bolji su nego lani, ali i rekordne 2019. godine. 

O tome te novostima koje donosi novi Zakon o turizmu, koji na snagu stupa iduće godine, sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem razgovarala je ministrica turizma Nikolina Brnjac. S dobrim srpanjskim rezultatima, ali i onima na razini godine pred ministricom turizma mogao se pohvaliti direktor gradske Turističke zajednice Mario Paleka.

- Na razini godine, Zadar je do sada ostvario 1.178.439 noćenja, odnosno 23 posto više nego prošle godine te 8 posto više nego u rekordnoj 2019. godini, rekao je Paleka.

A s prvim danima kolovoza i naši susjedi Talijani kreću na svoj ferragosto. Kakvi su prvi podaci govori ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

- Prema informacijama našega predstavništva, Talijani su last-minute gosti i koji sada gledaju i koji su vrlo važni pogotovo u nautičkom segmentu i sada ćemo vidjeti te brojeve, rekla je resorna ministrica.

Sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem ministrica je razgovarala i o novinama koje donosi Zakon o turizmu, a koji bi trebao biti donesen početkom iduće godine.

Zbog svega toga lokalne vlasti morat će donijeti i planove upravljanja, kako bi mogli koristiti novac iz različitih fondova. Gradonačelnik Branko Dukić najavljuje da se novim Urbanističkim planom Zadra predviđa više hotelskih kapaciteta, piše HRT Radio Zadar.