Zadarski Krekić Avangard na putu je da nakon Providurove palače i zgrade dnevnih bolnica dobije još jedan veliki javni infrastrukturni projekt u Zadru - obnovu triju zgrada za potrebe Zadarske županije u krugu nekadašnje vojarne Stjepana Radića.

Na natječaj procijenjene vrijednosti 4,37 milijuna eura pristigle su četiri ponude, od kojih je daleko najpovoljnija, ujedno i jedina u okviru zadane cijene, bila ona Krekić Avangrada iz Bibinja, od 4,35 milijuna eura, odnosno 5,4 milijuna s PDV-om.

Sljedeći je po visini cijene bio Strabag, ali uz ponudu od 4,8 milijuna eura. Dvoje izvođača iz Zagreba . kamgrad i Hidro Eko Futura, radove su procijenili na čak oko 6 milijuna eura. Tko je pogriješio - Krekić s niskom ponudom, ili Zagrepčani s precijenjenom vrijednošću posla, pokazat će vrijeme.

Prema projektima više arhitekata, rekonstruirat će se i urediti tri zgrade - Dom zdravlja s Hitnom pomoći, zgrada Inspektorata koja se nalazi iznad nje te postojeća zgrada nekadašnjeg Ureda državne uprave, sada pod Županijom te urediti okoliš sa zelenilom.

Zgrada Doma zdravlja uredit će se u dva dijela. Nekadašnja hitna pomoć uredit će se kao Šalter sala, u kojem će se zaprimati stranke, te će funkcionirati kao zasebna cjelina, odvojena od ostatka zgrade. U prostorima gdje se nalaze uredi i ordinacije obiteljske medicine uredit će se prostori za smještaj upravnih odjela Zadarske županije. Vanjski izgled zgrade ostaje isti, ali će se ukloniti pregradni zidovi, opremiti i urediti unutrašnje prostorije itd. Kako se rekonstrukcijom neće povećavati površina građevine, neće se povećavati broj parkirališnih mjesta.

Zgrada državnog inspektorata uredit će se prema projektu Tomislava Kukavice iz Gyn company. „Adaptacijom i uređenjem postojeće zgrade obuhvaćeni su radovi preorganizacije postojećeg prostora u svrhu prilagođavanja uredskih prostora potrebama normalnog funkcioniranja i rada županijskih službi s kompletnim unutarnjim uređenjem svih uredskih prostora, sanitarnih ĉvorova te svih komunikacijskih prostora unutar zgrade", navodi se u projektu.

U nekadašnjem Uredu državne uprave također su predviđeni radovi na uređenju unutarnjih dijelova zgrade.

Povjerenstvo će u sljedećim danima ocijeniti ponude i izabrati izvođača radova, za što jedini kriterij nije cijena. Nakon odabira i završetka uređenja Zadarska županija napustit će zgradu Doma županije, koju je država načelno obećala Zadarskoj nadbiskupiji, ali ni taj dogovor nije formaliziran.