Dvadesetak zadarskih vatrogasaca uz podršku nekoliko desetaka pratitelja danas je održalo prosvjedni marš od Branimirove obale do Narodnog trga, tražeći povećanje plaća koje su po njima ispod dostojanstva čovjeka. Prosječna plaća vatrogasca je 900 eura, a vatrogasca s 30 godine staža oko tisuću. Smatraju kako taj minimum nije dovoljan za zahtjevan rad koji obavljaju.

- Svaki pokušaj dogovora i sastanka se ignorira, odgovoreno nam je putem medija da ne pristaju na ucjene. Država nam daje 90 posto plaća, stavka koju podmiruje Grad Zadar je minimalna. Na sastanku u svibnju obećano je povećanje plaće od 12 posto, nakon toga ništa se više nije realiziralo i ovako dalje ne ide. U koroni smo izlazili na intervencije sa zaraženima, a smanjivana nam je osnovica. Zadnjih 15 godina nam se oduzimaju prava, vrijeme je da nam se vrate, poručio je povjernik sindikalne podružnice Sindikata Zajedno Dino Lilić.

Oboružani transparentima „Vatrogasci nisu privatna prčija", „Suzama se vatre ne gase"... krenuli su uz zaglušujuću buku vatrogasne sirene i zviždaljki pred zgradu Gradske uprave, gdje su ponovili svoje zahtjeve.

- „Dukiću pojavi se", „Branko izađi", dozivali su ne znajući da je gradonačelnik na godišnjem odmoru i da ga mijenja zamjenik Ante Babić.

- Di se mogu unovčiti koje nam dajete? Lopovi, lopovi!, vikali su dok se na Narodni trg nije spustila voditeljica Odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom Ivana Dadić i nekoliko njih pozvalo na sastanak s Babićem.

Zamjenik gradonačelnika objasnio je kako do sada nije bio uključen u pregovore te će se do petka upoznati sa situacijom i dogovoriti novi sastanak za ponedjeljak, što su vatrogasci prihvatili i na kraju se razišli.