Nedavno je dovršena potpuno obnovljena zadarska riva, no u njenom podmorju porazbacani su blokovi koji su kod Zadrana izrazili bojazan da posao nije dovršen ili da je nešto u radovima pošlo po zlu. Portal Morski.hr o čemu se radi.

- Dana 27. 3.2023. izvođač nas je upozorio usmenim putem da su se uslijed jakog nevremena pomaknuli blokovi čuvari na dionici od lučice Foše do hotela Zagreb. Nakon dojave, pregledana je cijela dionica izvedenih radova, te je utvrđeno da je do manjih pomaka došlo i na dijelu 4. Prvi blokovi čuvari su ugrađeni u siječnju 2022. godine te nije evidentiran pomak do spomenutog datuma.

Nakon pregleda obale pregledani su dostupni podaci o smjeru i jačini vjetra i visine mora (plima i oseka), uslijed kojeg je došlo do pomicanja predmetnih blokova, te je napravljen proračun blokova čuvara. Za ulazne podatke uzete su visine valova iz Maritimne studije koja je napravljena za obližnju obalu u Diklu. Usporedbom svih podataka došlo se do zaključka da se radilo o ekstremno jakom vjetru uz nepovoljnu oseku što je rezultiralo pomicanjem blokova čuvara.

Proračunom prema Sainflou dobivene su dimenzije poprečnog presjeka 1×0,75m za spomenuti ekstremni događaj, što višestruko nadmašuje dimenzije ugrađenih blokova, čime i ekstremno poskupljuje eventualnu njihovu zamjenu. Isto tako blokovi ovih dimenzija bi dodatno narušili sam izgled podmorja uz obalni zid.

Kako se radi o pomoćnom elementu koji služi kao zaštita nasipa ispred zida, nije ekonomično niti u skladu sa filozofijom inženjerskog pristupa dimenzionirati takve elemente na ekstremne prilike, pogotovo što se ekstremi događaju rijetko, pojasnio je za Morski.hr projektant Davor Uglešić te predložio da se ploče u ovakvim slučajevima vraćaju uz pomoć ronioca i balona.