Zadarski HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević, tužbom od Općine Sali traži namjenski stan za učitelje, objavili su nacionalni mediji pa tako i Dnevnik.hr. On i supruga živjeli su u njemu dok su radili u školi, prije tri desetljeća, a nakon toga besplatno u njemu ljetovali. Smatraju da stan pripada njima. Općina se usprotivila, jer je stan strogo namijenjen učiteljima.

HDZ-ov zastupnik, član četiriju saborskih odbora, vjeruje da zbog toga što je prije 33 godine radio kao pedagog u Osnovnoj školi „Petar Lorini" u Salima, a njegova supruga Vesna do 1994. godine, i što su tada živjeli u učiteljskom stanu, koji su, kao i svi drugi prije i poslije njih, dobili isključivo na korištenje s obavezom da ga vrate kad im prestane radni odnos - ima pravo na taj stan, objavio je Jutarnji list.

Gotovo puna tri desetljeća, supružnici Šimičević zadržali su ključ od tog školskog stana, te bi u ljetnim mjesecima, kad bi se učiteljica koja je stan dobila na korištenje poslije njih vratila kući u Zadar, boravili u njemu za svojih ljetnih posjeta Salima. Besplatno.

Na to se, kažu mještani, „uime dobrih starih vremena" nisu bunili. Sve dok Općini Sali nije stigao sudski poziv za ročište - Šimičevići ih tuže za ometanje posjeda! Sedamdesetak kvadrata stana u prvom redu do mora, u zgradi u kojoj su ukupno četiri školska stana, sagrađeno je u bivšem režimu samodoprinosima mještana zbog interesa lokalne zajednice.

Stanovi su nekoć bili u fondu Grada Zadra, sada njime raspolaže Općina Sali i čuva ih za učitelje s kojima se potpisuje ugovor o korištenju stana. Na lijepoj je lokaciji, na katastarskoj čestici 18913, na obali. Sali nije nikakav izuzetak, ta činjenica da škole u malim, ugroženim mjestima, pokušavaju osigurati učiteljski kadar rješavanjem stambenog pitanja opće je poznata.

I učitelji je poštuju. Sigurno je za nju čuo i Šimičević kao član saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. U javnosti nisu poznati slučajevi privatizacije školskih stanova. Sve dosad, do Šimičevićeve tužbe i osebujnog pokušaja svojatanja državne/gradske/općinske imovine iz radionice članova HDZ-a.

Šimičević već desetljećima nema nikakve veze sa školom. U školi je radio kao pedagog od 23. ožujka 1985. do 29. siječnja 1989. godine, a supruzi Vesni, koja je sa školom imala potpisan ugovor o korištenju za trajanja radnog odnosa, radni odnos je prestao 1994. Unatoč tome što je i režim prohujao s vihorom, kao i njihov radni odnos u školi, Šimičevići nikako ne mogu prekinuti pupčani odnos sa stanom tik do mora.

Zadržali su srdačne odnose s Jagodom Gaćinom, učiteljicom koja se u stan uselila poslije njih. Godinama je postojao prešutan dogovor da Šimičevići dolaze ljeti i borave u tom stanu neko vrijeme. Problemi s ljetnom adresom na moru za Šimičeviće su nastali kad je učiteljica otišla u mirovinu.

Tada je općina stan adaptirala i promijenila bravu te ga prije dvije godine predala na korištenje drugoj učiteljici. A Šimičević je ostao bez svojih besplatnih dana u Salima, što mu je, očito, bio okidač za ovu apsurdnu tužbu za ometanje posjeda koja se na Općinskom sudu u Zadru vodi pod brojem Psp-41/2022, unatoč tome što je teško dokučiti što bi u ovom slučaju uopće bila pravna osnova za pokretanje postupka.

Tužbom za ometanje posjeda protiv Općine Sali, u kojoj je, za vraga, na vlasti HSS, a ne HDZ, Šimičević pokušava dokazati da je on legitimni posjednik tuđeg, općinskog učiteljskog stana u kojem je prije tri desetljeća živio besplatno. Iako tužba više zaslužuje mjesto u rubrici „vherovali ili ne", u Općini Sali nemaju izbora, pa su je shvatili krajnje ozbiljno.

- Generalno, Općina Sali je, kao tuženik u navedenom predmetu, tužbu shvatila ozbiljno i odgovorila je na istu, po odvjetniku punomoćniku, na način da se usprotivila tužbenom zahtjevu.

- Razlog tomu je što se predmet postupka odnosi na zgradu u vlasništvu Općine Sali, a stanovi u istoj su strogo namjenski - namjena im je da ih koriste nastavnici osnovne škole u Salima dok su u radnom odnosu. Postupak je u stadiju izvođenja dokaza i u ovom trenutku Općina Sali, opreza radi, neće ga komentirati, kratko nam je odgovorio Vladimir Radulić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela.

Sve piše ugovoru

Šimičevićev potez nije naišao na razumijevanje, tvrde u redovima HDZ-a, među njegovim stranačkim kolegama, a još manje među mještanima i učiteljima. I najmanje među lokalnom vlasti. Općina je kao svjedoka na ročište pozvala predstavnike škole kojima je u interesu, kako doznajemo, da stan ostane općinski kako bi ga i dalje mogli koristiti učitelji, uglavnom iz Zadra, koji radi posla tijekom tjedna borave u Salima.

- Nikome nikad nije palo na pamet ovakvo nešto. Svi su učitelji uredno vraćali ključeve stana nakon prestanka radnog odnosa. Uostalom, u ugovoru jasno piše da pravo na korištenje traje onoliko dugo koliko traje radni odnos, a nakon toga vraćaš ključ", rezignirano primjećuju u školi. Zoran Morović, načelnik Općine Sali, podsjeća:

- Kroz te školske stanove prošli su mnogi, svi s istim papirom u ruci. Dok radiš, imaš pravo koristiti stan. Kad više ne radiš, vraćaš stan.

Zašto Šimićević jedini to odbija iako je zadnji put u školi radio još u komunizmu, nismo saznali. Zvali smo ga preko saborske službe i molili da uzvrati poziv. Odlučio je šutjeti.